VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik pod dominantou Brna sází na menu

BRNO - Restaurace Pod Špilberkem nabízí hostům příjemné prostředí, ale i chutná jídla. Zákazník by ale měl přivřít oči nad drobnostmi

17.6.2007
SDÍLEJ:

Restaurace Pod Špilberkem na Husové uliciFoto: DENÍK/Petr Preclík

Václav Babinský byl, je a zřejmě i dlouho bude nejslavnějším zahradníkem v historii. Přestože se měl podle výučního listu věnovat zkrášlování květin a vykopávání plevele, strávil větší část svého života vjednom z nejukrutnějších vězení tehdejší rakouské monarchie – na brněnském hradě Špilberk. Pokud by byl vhradních kasematech dodnes, určitě by použil zahradní náčiní. Důvod? Aby se postupně prokopal do restaurace Pod Špilberkem.

Otázkou však zůstává, zda by byl nejznámější loupežník a vrah zdob dávno minulých šťastný, že se po mnoha dnech strávených vtunelu prokopal do podniku sídlícího vbrněnské Husově ulici. Na druhou stranu by rozhodně hlady netrpěl. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně sbývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jestliže by se šestinásobný loupežník a vrah dostal až do útrob lokálu, určitě by vprvé řadě smekl před vzornou a pozornou obsluhou. Ať je host pán či kmán, zachází sním personál stejně. A tak to má být. Zákazník by neměl dlouho čekat, a tak servírka sjídelním listem je u stolu dřív, než by si návštěvník podniku vzpomněl na datum narození onoho „slavného“ zločince.

Jídelní list je pestrý a nabízí spousty pokrmů. Testovací tým si ale objednává denní menu. To si může zákazník vybrat až ze sedmi jídel, což je na střed města poměrně komfort. Ceny hlavních obědových jídel se včetně polévky pohybují okolo sedmdesáti korun. Pokud by se měl hodnotit poměr ceny ke kvalitě, mohl by testovací tým rovnou obodovat podnik jedničkou shvězdičkou. Zákazník však nesmí být gurmán a mít mlsný jazýček. Mohl by si ho totiž spálit.

Na maso s lupou

Gulášová polévka zdenního menu je na stole vminutě. Hned po první lžíci se bývalý kuchař zbrněnského Grandhotelu zamračí. „Maso aby člověk hledal lupou,“ říká Ježek, když lžící honí „nastavenou“ polévku. Připadá mu, že kuchař restaurace Pod Špilberkem jen do staršího guláše přidal vodu a nechal pokrm převařit. „Chuť polévky je sice dobrá, ale vní je jen jeden kousíček masa. A ještě ke všemu flaksovitého. Brambory nejsou vpolévce skoro žádné. Ty, co tam jsou, nenakrájel kuchař na kostky, ale nechal vní jen jakési odřezky,“ shrnuje odborník na vaření horkou tmavočervenou tekutinu.

Ani na druhé jídlo se nemusí dlouho čekat. Ostatně menu je přece od toho, aby se zákazník při polední pauze nasytil a rychle utíkal za svými povinnostmi. Host musí být mile překvapen. Porce je totiž veliká. Má však své mouchy, nad kterými lze přimhouřit oko.

„Hovězí maso je samo o sobě tuhé, ale španělský ptáček by mohl být měkčí,“ hodnotí Ježek svou porci. Nelíbí se mu například, že je na talíři málo šťávy. Druhou polovinu už jedl skoro suchou. „Navíc zřejmě zdejší kuchař zapomněl na správné ingredience, které do náplně patří. Zatímco se dobrý španělský ptáček neobejde bez vhořčici obaleného plátku masa, cibule, slaniny, okurku, špalíčku šunkového salámu a čtvrtky vejce natvrdo, vtomhle je ani ne polovina. Uvnitř je – a to mi vadí hodně – párek, který má tuhé střívko, jež host nepozře,“ rozebírá ikona testovacího týmu hodnocené jídlo.

Šopák naopak

Salát ze zeleniny, sýra a zálivky zná snad skoro každý. Šopský salát řečený „šopák“ si umí udělat kde kdo. „Očištěné a omyté okurky, rajčata a papriky se nakrájí na drobné kostičky, přidá se nadrobno nasekaná cibule, olej, ocet nebo citrónová šťáva, mletý černý pepř a trochu se to všechno osolí. Přidá se na kostičky nakrájený balkánský sýr nebo niva a zalije se to zálivkou,“ popisuje kuchař zhotelové kuchyně základní recept.

Možná právě proto se mu nelíbí, že lák je vespod misky plné zeleniny a vláčného sýra snezaměnitelnou chutí a vůní. „Je to naopak. Vkuchyni asi nalili do misky zálivku a pak na to nasypali zbylé ingredience,“ ušklíbne se Ježek. Podle něj je důležité při výrobě „šopáku“ nespěchat. Čas je totiž chuťovým nepřítelem jinak lahodného pokrmu. Salát je vždy lepší nechat hodinu odležet, pak lehce promíchat a servírovat. „Na talířky se to upraví do kopečku a povrch posype nastrouhaným sýrem. A jako třešnička na dortu přelije dresingem nebo zálivkou,“ přibližuje kuchař-praktik jednoduchý recept.

Autor: Pavel Mokrý

17.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro.
13

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Sobotní otevření výběhu se neslo v duchu soutěží a ukázek psích sportů, jako jsou třeba dogdancing, agility nebo dogfrisbee.
10

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Vrtulník kroužil kolem zříceniny hradu Obřany. Hledal zraněného člověka

Bílovice nad Svitavou – Zvuk rotorů se v sobotu před polednem rozléhal nedaleko Bílovic nad Svitavou u Brna. Ze zříceniny nedalekého hradu Obřany tam totiž spadla mladá žena. „Byla v nedostupném terénu a nemohli jsme ji najít, proto musel přiletět vrtulník s leteckými záchranáři," okomentoval mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Požár rumunského kamionu uzavřel v noci dálnici

Domašov – Hořící kamion míjeli po své cestě kolem 170,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Brno řidiči od páteční jedenácté hodiny večerní. Policie kvůli požáru nakonec dálnici uzavřela a auta musela jezdit odklonem přes Domašov.

Pamlsková vyhláška: Děti nakupují sladkosti mimo školy

Brno /ANKETA/ – Plné žáků a studentů. Tak vypadají obchody s potravinami nedaleko brněnských škol. Zjistili to redaktoři Brněnského deníku Rovnost, kteří zjišťovali dopad takzvané pamlskové vyhlášky půl roku poté, co začala platit. Děti hledají v obchodech náhradu za školní bufety, které podle vyhlášky nemohou prodávat některé nezdravé potraviny či sladkosti. „Každý den chodím kolem supermarketu, takže pro mě není problém tam zajít a koupit si svačinu," prohlásila jedna z žákyň Gymnázia Johanna Gregora Mendela.

AKTUALIZOVÁNO

Brněnský orloj má konkurenci. Náměstí Svobody dostalo nové hodiny s číselníkem

Brno /FOTOGALERIE/ – Slečno, kolik je hodin? S tradiční oslovovací hláškou to mají muži zkoušející své štěstí na náměstí Svobody v Brně spočítané. Na sloupu dvacet metrů vzdáleném od brněnského orloje se nově vyjímají klasické hodiny s číselníkem. V pátek dopoledne je tam připevnili pracovníci Technických sítí Brno.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies