„Agresivita cestujících rok od roku narůstá. Za posledních pět let napadli cestující řidiče téměř osmdesátkrát. Revizoři byl za poslední rok ohroženi čtyřiačtyřicetkrát. Proto jsme se rozhodli pro zaměstnance připravit kurzy sebeobrany,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová. Vycházet by přitom měli z bojových sportů jako je aikido, judo nebo karate nebo wing chun.

V prvních lekcích, které by měly začít už od začátku příštího roku, ale učitelé střední policejní školy fyzickou obranu vyučovat nebudou.
„Nechceme začínat u sebeobrany. Není cílem vyvolávat konflikt, ale předcházet mu. Naučíme revizory a řidiče lépe zvládat komunikaci s cestujícími a vysvětlíme jim, co všechno můžou podle zákona udělat. Na konec se budeme věnovat i fyzické obraně,“ vysvětlil zástupce ředitele střední policejní školy v Brně Adolf Pospíšil. Podle něj škola s dopravním podnikem teprve jedná o konkrétní podobě kurzů.

„Kurzy budou dobrovolné a otevřené pro všechny revizory a řidiče. Míst bude dostatek. Každý zaměstnanec může počítat s tím, že v kurzech pro něj bude místo,“ ujistila Pohanová.

Řidiči a revizoři možnost vzdělat se a naučit se účinně bránit vítají. „Jezdím tramvají už několik let. Někdy mám opravdu strach. Když vidím, že se za mnou do kabinky sápe nějaký opilec, tak se raději zamknu a nechám jej v klidu vypěnit. Kdybych byla mladá, určitě bych do kurzů šla. Je to potřebné,“ myslí si například Jana Zouharová.

Také další Lenka Vojtová o kurzech bude přemýšlet. „Jsem řidičkou rok. Zatím jsem nic hrozného nezažila. Budu ale o kurzech uvažovat. Když například budím opilce, nikdy nevím, jak bude zareagovat,“ podotkla Vojtová.
O tom, že cestující dokážou být agresivní může vyprávět řidič, kterého v dubnu ve Starém Lískovci napadl pětatřicetiletý velikonoční koledník. Na zastávce Osová se jeprve pokusil muž hodit popelnici. Pak se pokusil za jízdy ulomit stěrače. Řidič jeho výstup chtěl ukončit. „Agresor se na šoféra nečekaně vrhl a začal ho bít. Prudkým úderem řidiči vyrazil dech a pohmoždil mu hrudník. Navíc mu zlomil ukazováček,“ připomněla policejní mluvčí Andrea Procházková.