Před nimi chtějí starostové místní bránit. „Původně jsme chtěli vytvořit rezidentní zóny jen ve vybraných ulicích. Jenže řidiči z centra se přesunou do našich ulic. Proto zřejmě budeme donuceni zavést parkovací zóny plošně. Informace o Brně-středu ale máme z médií. Počkáme proto na zhotovení projektu,“ zhodnotila královopolská starostka Karin Karasová.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Ivo Špatný

Projekt, který má navrhnout úpravu rezidentního parkování, zadali například i v Židenicích. „Upozorňujeme, že je to jen návrh. V blízké době poplatky nezavedeme. O systém máme zájem pokud se zvýší počet aut přijíždějících z centra,“ oznámil místostarosta Petra Kunc.

Jiní zástupci se poté, co vedení města minulý týden představilo parkovací strategii Brna-střed, naopak k zavedení zón staví skepticky. „Do původního projektu, který jsme řešili s předchozím vedením města, jsme se chtěli zapojit. Jenže současná podoba je úplně postavená na hlavu. Vyžaduje parkovací automaty i značné množství administrativy,“ sdělil například starolískovecký starosta Vladan Krásný.

Kvůli administrativní náročnosti považují rezidentní parkování za neefektivní také v Řečkovicích nebo Líšni. Jiným zástupcům městských částí navíc vadí, že by téměř polovina peněz vybraných na parkování připadla městu.

Další starostové se obávají nedostatku parkovacích míst. „V úvodní fázi jsme byli pro s podmínkou navýšení počtu míst pro rezidenty. Stále jich ale nemáme dost. Více stání postavíme i když zatím rezidentní parkování nezavedeme,“ uvedla starostka Komína Milada Blatná.

Městské části měly již s přípravami rezidentního parkování začít, úředníci z magistrátu ale další fázi odložili na dobu po komunálních volbách v roce 2018. „Nejdříve musíme upřesnit všechny detaily, aby byl systém co nejjednodušší a zároveň vycházel vstříc potřebám všech lidí,“ sdělil náměstek primátora pro dopravu Matěj Hollan.