Desítky aut, které se ve všudypřítomném spěchu a zmatku snaží nalézt místo k zaparkování. Tak vypadá každý všední den ráno u řady brněnských škol. „Neumím si představit poslat dítě do školy samotné, řidiči jsou často bezohlední,“ postěžovala si Tereza Kratochvílová z Brna-středu.

Problémy s dopravou u škol řeší i brněnští strážníci. Každý den dohlížejí na dopravu u jedenácti škol a dvaceti přechodů. Podle jejich mluvčího Jakuba Ghanema je problém i v chování některých řidičů. „Někteří rodiče nerespektují dopravní značení, které má svůj důvod. Vjíždí do jednosměrek, na chodník a porušují zákazy zastavení,“ řekl.

Podle něj lidé takovým chováním upřednostňují pohodlí svého dítěte před bezpečím jiných školáků.

Ilustrační fotografie.
Zájem o domácí hospicovou péči roste. Jsou naprosto skvělí, děkuje pozůstalá

Rodičů se zastal ředitel základní školy na Slovanském náměstí David Jalový. „Snaží se chovat zodpovědně, jednoduše ale někdy nemají na výběr a chtě nechtě nějaký předpis poruší. Škola s tím nic nenadělá, jediné, co můžeme, je informovat o problému,“ vysvětlil.

5
nových parkovišť Kiss and Ride u škol plánuje postavit Brno.

Podle ředitelky školy na Mendlově náměstí v Brně Vladimíry Dolenské zhoršuje bezpečnost dětí ve středu Brna i hustá hromadná doprava. „Stavbou nového zábradlí jsme zajistili, aby žáci jdoucí do nebo ze školy nepřebíhali silnici, ale museli budovu obejít až k přechodu,“ uvedla. Zároveň ocenila pomoc strážníků, kteří ráno dávají na děti pozor.

U některých škol se situace zlepšila. „V Milénově ulici na Lesné se nám podařilo problém efektivně vyřešit ve spolupráci se strážníky změnou dopravního značení,“ řekl starosta Brna-severu Martin Maleček.

Soukromá společnost chystá stavbu pětipatrové polikliniky s parkovištěm vedle řečkovické školky v Měřičkově ulici. Rodiče dětí protestují.
Pětipodlažní polikliniku místo bývalých jeslí lidé odmítli. Přejí si raději byty

Podle Ghanema však jednoduchá stavební úprava či změna značení málokdy stačí. „Školy jsou velmi staré a nejsou připravené na silný provoz. Problémem je hlavně jejich poloha, dopravně jsou dnes špatně dostupné,“ řekl.

Řešení podle něj komplikuje i fakt, že řada rodičů si přeje úplné zamezení příjezdu aut ke škole a je nutné hledat mezi oběma skupinami kompromis. Do škol vozí podle průzkumu radnice Brna-středu děti autem jen pětina rodičů.

Ve spolupráci s městskými částmi vytvořili představitelé Brna program bezpečné cesty do škol. Pomůže řešit problém parkování změnou dopravního značení a vytvořením krátkodobých stání Kiss and Ride sloužících k rychlému nastoupení či vystoupení.

Studenty při experimentech oddělují vysouvací desky.
Studenty ekonomie oddělí při experimentech vysouvací desky. V nové laboratoři

Zatím ale značky s písmeny K+R u žádné brněnské školy nejsou. „Navrhujeme postavit dvě zastávky v Bohunicích, dvě v Brně-středu a jednu v Medlánkách. Dopravní značení však plánujeme v příštím roce změnit celkem u čtyřiceti škol,“ řekla Zuzana Šrámková z brněnského magistrátu.

JIŘÍ KRÁL