VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řízky i domácí vývar: žáci vařili jak šéfkuchař

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Nepřesolit, nepřipálit, nerozvařit, nevylít, a ještě navíc pěkně naservírovat. Starosti kuchařů trápily ve středu a v pátek i žáky šesti brněnských základních škol. Sedmáci, osmáci a deváťáci se totiž v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.

18.6.2011
SDÍLEJ:

Sedmáci, osmáci a deváťáci se v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

A za jejich výkony by se nemuseli stydět ani zkušení profesionálové. Zapotila se i pětičlenná porota, jejíž členkou byla i redaktorka Brněnského deníku Rovnost. Vybrat mezi výbornými jídly byl totiž tvrdý oříšek.

Přestože je teprve půl osmé ráno, ve Škole zážitkového vaření Rustical na brněnském Červeném kopci už všichni myslí na oběd. A ne na ledajaký. Čtyři čtyřčlenné týmy školáků se právě pouštějí do vlastnoruční výroby tříchodového menu, na jehož přípravu mají sto minut. „Učitelé mohou radit, ale nesmějí pomáhat,“ připomíná těsně před startem Lenka Blaštíková ze Školy zážitkového vaření.

Za malou chvíli už se školáci dávají do krájení, loupání, mixování či obalování. Čtveřice chlapců ze Základní školy Chalabalova bojuje se sekanou, jejich spolužačky plní kuřecí kapsu špenátem a hermelínem.

Tým ze Základní školy Heyrovského zase sází na ručně vyráběné játrové knedlíčky do vývaru. Vrásky na čele jim ale přidělává kokosová bábovka. Nemohou ji vyklopit z formy. „Musíš ji obrátit a na formu hodit mokrý hadr. Bábovka pak časem vypadne,“ radí začínajícím kuchařům porotkyně Libuše Šílová ze školní jídelny Nádvorní.

Po uplynutí stominutového limitu zasedám s dalšími porotci k hodnocení. Čtyři polévky, čtyři hlavní jídla, čtyři zákusky. I když od každého jídla jen ochutnáme, dvanáct chodů nám dá pořádně zabrat. Sekaná je bohužel přesolená, ale další jídla nemají chybu.

Největší úspěch slaví piškotový dortík s jahodami, který by nezahanbil žádnou restauraci. Děvčata ze školy v Měšťanské ulici nakonec i díky němu vyhrávají a postupují do finále. Společnost jim tam bude dělat i dívčí tým z Chalabalovy se svou výbornou kuřecí kapsou.

Další čtyři školy měří své síly v pátek ráno. Konkurence je opět veliká. Kluci ze Základní školy Jana Broskvy vaří hovězí steak. Mladí kuchaři ze školy v Husově ulici zase chystají knedlo–vepřo– zelo. A nebojí se ani výroby bramborového knedlíku. „A sakra,“ zaznívá najednou z jejich koutu kuchyně. Hoši nešťastně hledí na podlahu, kde se válí hotové maso. S knedlíky tak smutní kuchaři servírují jen zelí. Za jeho vyváženou chuť však od všech sklízí velkou pochvalu.

Řízek v jogurtu

Na postup to ale nestačí. Do odpoledního finále posíláme tři kluky a dívku ze Základní školy Milénova za skvělou gulášovou polévku a řízek naložený v jogurtu. A ještě lepší je brokolicová polévka a kuřecí plátky s nivovou omáčkou od slečen ze školy Jana Broskvy.

Oba tyto týmy se musejí do vaření pustit znovu už za několik hodin, kdy začíná finále. A nervozita je na mladých kuchařích znát. Tentokrát se sice nic nevysype, párkrát však řinčí rozbité sklo. A před vyhlašováním výsledků se některým soutěžícím klepou i ruce.

A lehko není ani nám v porotě. Jídla jsou snad ještě lepší než poprvé a objevily se i drobné zlepšováky. Tým z Milénovy se dokonce rozhodl udělat místo kupovaných domácí krokety. Jejich menu sice nakonec skončí na třetím místě, ale nejlepší tým má jen o pár bodů víc. A radost z dobře uvařeného jídla mohou mít všichni soutěžící bez ohledu na umístění. Jejich rodiče jim teď bez obav svěří i přípravu nedělního oběda.

Vítězné menu
Iva Podborská, Terezie Vystavělová, Markéta Valná a Vendula Pokorná ze Základní školy Měšťanská zvítězily s tímto menu:
– brokolicový krém s rozpečenou bagetkou
– kuřecí řízky v čerstvé housce, farmářské brambory s tymiánem, salát
– piškotové dortíčky s jahodami

Autor: Zuzana Taušová

18.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Show Nebe v plamenech české společnosti Theatrum Pyroboli odstartovala dvacátý ročník festivalu Ignis Brunensis.
20

Nebe v plamenech. Show nad Špilberkem zahájila dvacátý ročník Ignis Brunensis

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Nehoda šesti aut u Tvarožné částečně blokovala dálnici D1. Tři hodiny

OBRAZEM: Defilé policistů na koních. V Brně zahájili mezinárodní mistrovství

Brno – Už po dvacáté si Brňané mohou prohlédnout mezinárodní policejní mistrovství v jezdectví. Kolemjdoucí na brněnském náměstí Svobody překvapili jezdci na koních už v pátek, kdy policisté soutěž oficiálně zahájili přehlídkou i koncertem hradní stráže a policistů.

Oslavy dětského dne: zásah hasičů na letišti nebo cyklistická exhibice u biotopu

Brno - Uvidí hasičský zásah zblízka, cyklistická esa v akci nebo se vrátí se do minulosti. Jelikož Mezinárodní den dětí oslaví již příští čtvrtek, tento, i příští víkend jsou v Brně nabité několika akcemi pro nejmenší.

AKTUALIZOVÁNO

Rušné dopoledne hasičů: zachráněný rorýs, pes i hořící auto na Staré dálnici

Brno – Škodu v hodnotě čtyřiceti tisíc korun způsobil požár na osobním autě, které za jízdy vzplanulo na Staré dálnici. „Požár uhasila jednotka hasičů ze stanici při Brněnské přehradě asi za čtvrt hodiny. Plameny auto zcela zničily," informoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj stála za vzplanutím technická závada.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies