VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řízky i domácí vývar: žáci vařili jak šéfkuchař

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Nepřesolit, nepřipálit, nerozvařit, nevylít, a ještě navíc pěkně naservírovat. Starosti kuchařů trápily ve středu a v pátek i žáky šesti brněnských základních škol. Sedmáci, osmáci a deváťáci se totiž v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.

18.6.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií

Sedmáci, osmáci a deváťáci se v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

A za jejich výkony by se nemuseli stydět ani zkušení profesionálové. Zapotila se i pětičlenná porota, jejíž členkou byla i redaktorka Brněnského deníku Rovnost. Vybrat mezi výbornými jídly byl totiž tvrdý oříšek.

Přestože je teprve půl osmé ráno, ve Škole zážitkového vaření Rustical na brněnském Červeném kopci už všichni myslí na oběd. A ne na ledajaký. Čtyři čtyřčlenné týmy školáků se právě pouštějí do vlastnoruční výroby tříchodového menu, na jehož přípravu mají sto minut. „Učitelé mohou radit, ale nesmějí pomáhat,“ připomíná těsně před startem Lenka Blaštíková ze Školy zážitkového vaření.

Za malou chvíli už se školáci dávají do krájení, loupání, mixování či obalování. Čtveřice chlapců ze Základní školy Chalabalova bojuje se sekanou, jejich spolužačky plní kuřecí kapsu špenátem a hermelínem.

Tým ze Základní školy Heyrovského zase sází na ručně vyráběné játrové knedlíčky do vývaru. Vrásky na čele jim ale přidělává kokosová bábovka. Nemohou ji vyklopit z formy. „Musíš ji obrátit a na formu hodit mokrý hadr. Bábovka pak časem vypadne,“ radí začínajícím kuchařům porotkyně Libuše Šílová ze školní jídelny Nádvorní.

Po uplynutí stominutového limitu zasedám s dalšími porotci k hodnocení. Čtyři polévky, čtyři hlavní jídla, čtyři zákusky. I když od každého jídla jen ochutnáme, dvanáct chodů nám dá pořádně zabrat. Sekaná je bohužel přesolená, ale další jídla nemají chybu.

Největší úspěch slaví piškotový dortík s jahodami, který by nezahanbil žádnou restauraci. Děvčata ze školy v Měšťanské ulici nakonec i díky němu vyhrávají a postupují do finále. Společnost jim tam bude dělat i dívčí tým z Chalabalovy se svou výbornou kuřecí kapsou.

Další čtyři školy měří své síly v pátek ráno. Konkurence je opět veliká. Kluci ze Základní školy Jana Broskvy vaří hovězí steak. Mladí kuchaři ze školy v Husově ulici zase chystají knedlo–vepřo– zelo. A nebojí se ani výroby bramborového knedlíku. „A sakra,“ zaznívá najednou z jejich koutu kuchyně. Hoši nešťastně hledí na podlahu, kde se válí hotové maso. S knedlíky tak smutní kuchaři servírují jen zelí. Za jeho vyváženou chuť však od všech sklízí velkou pochvalu.

Řízek v jogurtu

Na postup to ale nestačí. Do odpoledního finále posíláme tři kluky a dívku ze Základní školy Milénova za skvělou gulášovou polévku a řízek naložený v jogurtu. A ještě lepší je brokolicová polévka a kuřecí plátky s nivovou omáčkou od slečen ze školy Jana Broskvy.

Oba tyto týmy se musejí do vaření pustit znovu už za několik hodin, kdy začíná finále. A nervozita je na mladých kuchařích znát. Tentokrát se sice nic nevysype, párkrát však řinčí rozbité sklo. A před vyhlašováním výsledků se některým soutěžícím klepou i ruce.

A lehko není ani nám v porotě. Jídla jsou snad ještě lepší než poprvé a objevily se i drobné zlepšováky. Tým z Milénovy se dokonce rozhodl udělat místo kupovaných domácí krokety. Jejich menu sice nakonec skončí na třetím místě, ale nejlepší tým má jen o pár bodů víc. A radost z dobře uvařeného jídla mohou mít všichni soutěžící bez ohledu na umístění. Jejich rodiče jim teď bez obav svěří i přípravu nedělního oběda.

Vítězné menu
Iva Podborská, Terezie Vystavělová, Markéta Valná a Vendula Pokorná ze Základní školy Měšťanská zvítězily s tímto menu:
– brokolicový krém s rozpečenou bagetkou
– kuřecí řízky v čerstvé housce, farmářské brambory s tymiánem, salát
– piškotové dortíčky s jahodami

Autor: Zuzana Taušová

18.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Seniorbus. Ilustrační foto.
12

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Jižní Morava – Schůze, které měly zamezit stávce řidičů autobusů, nepřinesly žádné výsledky, zní z řad odborářů. Na odvrácení krize dali úřadům čas do 15. března. „Budeme jednat čtyřiadvacet hodin denně s kýmkoli, kdo situaci pomůže vyřešit. Stávka je pořád reálná možnost," uvedl předseda odborářů Luboš Pomajbík.

Obžaloba: Připravili ho o byt. Lichva přispěla ke strýcově smrti, bojí se neteř

Brno – Obžalovaní z lichvy ve středu znovu stanuli před soudem. Podle obžaloby se činu dopustili na lehce mentálně retardovaném Vladimíru Bělohoubkovi, který už zemřel. Jeho neteř se domnívá, že ztráta bytu přispěla ke strýcově smrti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies