Na populárním veletrhu se ukáže patnáct set firem ze třiceti zemí, ze zahraničí jich přijede téměř sedm stovek. „Největší zájem je z Německa. Letos se přihlásilo 268 zájemců," poznamenal ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Téměř čtvrtina německých účastníků představí obráběcí a tvářecí stroje, početné zastoupení mají také v oboru materiály a komponenty pro strojírenství.

Zvláštní pozornost si podle Kuliše zaslouží stánek Česko-německé obchodní a průmyslové komory, jenž láká na hlavní téma akce moderní průmysl. „Komora připravuje konferenci, kde se posluchači seznámí s nejnovějšími trendy a způsoby, jak se nyní v praxi dělá čtvrtá průmyslová revoluce," sdělil Kuliš.

Návštěvníci se můžou těšit na další novinky ze světa strojů. Například firma ABB představí robota jménem YuMi, který dokáže spolupracovat s člověkem. „Lze jej využít při jakékoliv montáži malých součástek. Má dvě paže, ohebné ruce, univerzální systém podávání materiálu a moderní přesné ovládání pohybu," vyjmenovala ředitelka pro PR a marketingovou komunikaci ABB Lucie Melicharová Jandová.

V pavilonu Z bude v provozu speciální balicí linka, která ukáže provoz robota. Čtyřikrát denně návštěvníci uvidí robotické ukládání čokolád do krabiček, jejich balení a značení. Ukázky jsou plánované denně po dvou hodinách.

Úvodní den na výstavišti zpestří zasedání vlády. Premiér Bohuslav Sobotka, někteří ministři a prezident Miloš Zeman se zúčastní i sněmu Svazu průmyslu a dopravy.

Vstupenka na akci stojí 260 korun, při registraci přes web o padesát korun méně.