„Na soutěži jsem byl už potřetí. Tentokrát náš robot Ludo Player získal ve své kategorii šesté místo. Ludo hraje člověče, nezlob se. Na hrací desce ovládá figurky robotická ruka," popisuje robota osmnáctiletý Dušan Benda.

V kategorii Humanoid Sprint zvítězil robot Jaffa Tomáše Podrabského. „Šlo o čas. Vyhrál robot, který nejrychleji uběhl dva metry," vypráví osmnáctiletý student. Roboti zápasili i v sumu. Podrabský a jeho spolužáci se umístili na třetím místě. „Zaujal mě i ruský robot, který hrál s lidmi hru paci, paci, pacičky a vždy vyhrál," směje se Podrabský.

Všichni soutěžící navštěvují čtvrtý ročník Střední průmyslové školy elektrotechnické v Brně. „O soutěži jsem se dozvěděl v robotickém kroužku naší školy. Roboty, které tam vyrábím, představím v praktické části maturitní zkoušky. Horší je to s učením, i kvůli soutěži mi na něj nezbývá příliš času," mračí se letošní maturant Benda, který rád rybaří. Postavit jednoho robota mu trvá zhruba měsíc.

Podrabský dodává, že se kvůli maturitě nestihne na-učit nazpaměť skladbu, kterou zahraje na absolventském koncertě. „Hraji na kytaru. Ukončuji na základní umělecké škole druhý cyklus," říká. Oba maturanti chtě-jí elektrotechniku studovat na vysokých školách. „Doufáme, že díky výhrám nám univerzity odpustí přijímací zkoušky," usmívá se Benda.

Zdroj: Youtube

VLADIMÍRA KREJSOVÁ