Pětadvacetiletého studenta Fakulty informačních technologií Masarykovy univerzity Martina Nováka nenaplňovalo dělat školní projekty jen kvůli zápočtům. „Chtěli jsme s přáteli vytvořit něco užitečného. Kolega kdysi vedl počítačové kurzy pro důchodce. To byl prvotní impulz. Vzpomněl jsem si také na svou babičku. Chtěla počítač, ale nedařilo se jí s ním pracovat," vzpomínal Novák. Vymyslel pro ni tedy počítačový program, který lze snadno ovládat. Tak vznikl Celebrio.

Nyní stojí 650 korun. „Nabízet jsme ho začali v listopadu. Teď program používá sto platících lidí," uvedl Novák, který je spoluzakladatelem brněnské firmy Celebrio Software. Ta program vyrábí.

Uživatel nahraje Celebrio na původní operační systém. „Program sdružuje řadu aplikací na jednom místě. Ty mají velké snadno rozeznatelné ikony. Pod nimi může uživatel najít třeba zpravodajství, přístup k e-mailu, internetu, videohovoru nebo elektronické knihy. Nemusí ani otevírat internetový prohlížeč, vše se zapne pouhým kliknutím na ikonu," vypočítal hlavní klady programu. „Nyní vymýšlíme aplikaci, která zobrazí aktuální slevy do supermarketů," dodal Novák.

Dýmka ve tvaru medúzy

Vodní dýmky, které svítí, ukazuje na výstavě brněnská firma Meduse Design. „Naše vodní dýmky jsou ručně vyráběné. Mají tvar medúzy. Jsou speciální i tím, že jsou zespodu osvětlené," řekl jeden z designérů dýmek Jakub Lanča. O dýmky je prý zájem hlavně v zahraničí.

Návštěvníci mohou vidět i roboty. „Vystavujeme dva modely robotů. Jednoho statického, druhý se může pohybovat. Pojmenovali jsme ho Advee," konstatoval spoluzakladatel brněnské firmy Bender Robotics Petr Schreiber. Mobilní robot je určený pro podporu prodeje produktů. Dokáže zákazníka oslovit, přehrát mu video a vytisknout mu například poukaz na slevu. „Robota pronajímáme tři roky. Jedním z klientů byl i Mercedes-Benz," dodal Schreiber.

Jihomoravské inovační centrum pomáhá firmám a studentům s realizací originálních nápadů. „Zajišťujeme pro ně prostory, peníze, poradenství a další nezbytné věci," řekl vedoucí odboru regionálního rozvoje Jihomoravského kraje Ivo Minařík.

VLADIMÍRA KREJSOVÁ