Vychováváme děti a rosteme s nimi. Právní výbavička do porodnice. Za co se u porodu platí? Takovými tématy se zabývá letošní Světový týden respektu k porodu v Brně. Od pondělí do soboty mohou zájemci navštívit téměř tři desítky přednášek, workshopů či představení.

„Skladbou programu se snažíme, aby byl festival otevřený pro všechny ženy, jejich partnery a děti, nehledě na to, kde si přejí rodit či jakou péči u porodu chtějí," uvedla jedna z organizátorek Kateřina Hájková-Klíčová z Unie porodních asistentek.

Hlavním lákadlem festivalu je přednáška americké terapeutky Naomi Aldort. „Pracuje s tématy jako strach z rodičů či sourozenecká žárlivost. Tvrdí, že všechny problémy ve výchově pocházejí od rodičů. Rodiče by měli vyrůstat společně s dětmi a vychovávat i sebe," podotkla další organizátorka Lucie Harnošová.

Akce jsou až na výjimky buď zdarma, nebo za padesát korun. Vstupenky budou v prodeji přímo na místě vždy půl hodiny předem. Zájemci si také mohou zakoupit permanentku za devětadevadesát korun.

Organizátorky akcí se mimo jiné zaměřují na porody doma. Na jižní Moravě se podle Českého statistického úřadu loni narodilo dvanáct a půl tisíce dětí. Asi jedno procento žen přivedlo své děti na svět doma. „A právě u nich je nejvýraznějším problémem upírání zdravotní péče. Evropský soud pro lidská práva v roce 2010 jasně řekl, že žena má právo na volbu místa porodu a stát je povinen jí zajistit zdravotní péči. U nás se tomu ale úředníci stále brání," upozornila právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota, která povede workshop o současné situaci v českém porodnictví.

Řada sporů se pak řeší soudní cestou. Před víc než dvěma lety například začal spor mezi matkou, která porodila dítě doma, a záchranáři, kteří přijeli dítě ošetřit. Žena porodila bez komplikací a lékaře zavolala pouze proto, aby přestřihl pupeční šňůru a dítě zkontroloval. Nakonec ho však odvezli do porodnice. S tím žena nesouhlasila a lékaře zažalovala. Spor stále není u konce.

Problém je také v tom, že brněnské nemocnice nenabízejí porodní asistentky pro ženy, které chtějí rodit doma. „Poskytujeme ženám péči pouze v nemocnici," uvedla například mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Stejná je situace i v Nemocnici Milosrdných bratří.

Světový týden respektu k porodu se v Brně koná potřetí. Festival organizuje řada brněnských organizací, například Nesehnutí, Unie porodních asistentek či Centrum pro rodinu a sociální péči.

VYBRANÉ AKCE

pondělí
- 10.00 Lékařská fakulta MU: promítání filmu Obchod se zrozením
- 17.00 Sál Břetislava Bakaly: přednáška Vychováváme děti a rosteme s nimi

úterý
- 17.00 Kulturní centrum Slévárna: poradna Za co všechno se u porodu platí

středa
- 10.00 Brána k dětem: přednáška Bezplenková komunikační metoda

čtvrtek
- 19.30 HaDivadlo: představení Mama Guerilla

pátek
- 17.20 Kulturní centrum Slévárna: Rodíme s pomocí tradiční čínské medicíny