Jednačtyřicetiletá Brňanka se tématu znevýhodnění romských žen věnuje přes tři roky. „Romky jsou na trhu práce znevýhodněné nejen tím, že jsou ženy, ale také tím, že je rodiny nepodporují ve vzdělání. Chceme jim ukázat, že i ony mají šanci být úspěšné," popsala ředitelka Genderového informačního centra Nora Hodická.

Podle ní je největším problémem Romek nedostatek sebevědomí. Jedním z hlavních cílů jejího projektu je proto těmto ženám ukázat, jaké mají kvality. „Musí si uvědomit, že i ony něco umí. Že mají svou cenu a umět to nabídnout zaměstnavatelům," myslí si žena.

Semináře jsou otevřené všem romským ženám od osmnácti let. „Aby pro ně přednášky měly smysl, musí samy chtít změnit svůj život," upozornila Hodická.

Motivovat klientky chce tím, že jim představí úspěšné Romky z Brna. „Semináře povede mladá Romka, která vystudovala právnickou školu. Myslím, že je důležité, aby tyto ženy měly pozitivní vzory," popsala hlavní myšlenku vzdělávacího projektu.

Ženy se podle ní nemusí obávat nudných přednášek u stolu a s tužkou v ruce. „Chceme projekt vést zábavně. Účastnice budou formou her a různých cvičení formovat svou osobnost," popsala Hodická.

Ideální by podle ní bylo, kdyby se jí díky projektu Hledejme společně novou cestu podařilo přimět některé z žen k tomu, aby se přihlásily na univerzity. „Vzdělání je totiž na trhu práce velmi důležité," řekla.

Patnáctiměsíční program nabízí ženám zcela zdarma. „Podařilo se nám na něj totiž získat peníze z Norských fondů. Pomocí nich přispívá Norsko ke snižování sociálních a ekonomických rozdílů," dodala Hodická.