O problémech romské menšiny se obvykle mnoho mluví, ještě více se pak hovoří o řešeních. Obvykle však politici zůstanou pouze u frází.

Střední odborná škola sociálně právní sídlí v Brně na Jánské ulici a jejími žáky jsou v převážné většina mladí Romové. Její jediná třída se nachází v budově Střední obchodní školy. Smlouva, které romskému zařízení zajišťovala prostory pro výuku vyprší s koncem školního roku. Kde výukové centrum začně fungovat po prázdninách ale nikdo neví.

„Prostory jsme si od obchodní školy pronajali pouze na rok. S bývalým primátorem Richardem Svobodou jsme o nových prostorách jednali a pak byly volby. Všechno se zastavilo,“ stěžuje si ředitel školy Emil Ščuka. Magistrátní Odbor dispozic s majetkem Ščukovi nabídl prostory zrušené policejní služebny v Bratislavské ulici.

„To místo bylo pro nás úplně ideální. Je to na Cejlu, kde většina našich žáků bydlí. Současně je blízko muzeum romské kultury, kam se chodí učit romistiku. A hned vedle je poradna Drom. Doufali jsme, že to místo dostaneme,“ vysvětlil Ščuka. Rada města ale rozhodla jinak. Náměstek primátora pro majetkové záležitosti Oliver Pospíšil včera Brněnskému deníku potvrdil, že prostory připadnou Oblastní charitě.

Ta v nich chce vybudovat centrum pro bezdomovce. „Charita předložila nejsmysluplnější projekt,“ potvrdil Pospíšil. Rozhodnutí ale ještě není definitivní, protože se proti němu postavila městská část Brno–sever. Podle jejích představitelů by byla vyšší koncentrace bezdomovců problematická.

Možnost, že by romská škola zůstala v současných protorách i příští rok, ale není reálná. „Třída je pro současné množství studentů už tak malá, muselo se vyučovat na dvě směny. Už když školu otevírali by potřebovali dvě a teď to budou nejméně čtyři. Pro příští rok chceme rozšiřovat počítačové učebny a budeme rádi, pokud se vejdeme sami,“ potvrdila zástupkyně ředitelky Střední obchodní školy Marcela Pitrochová.

Spolupráci s romskou školou současně označuje za nezproblémovou. Emil Ščuka tvrdí, že se s problémem obrátil na krajské i magistrátní politiky. Řešení je ale zatím v nedohlednu. „Majetkové věci nejsou v mé kompetenci, takže o tom nic bližšího nevím. pan Ščuka se má se mnou sejít, ale žádný dopis s bližšími informacemi jsme zatím nedostala,“ řekla brněnská radní Barbora Javorová, která školství ve městě na starosti.

Problém školy zatím neřeší ani zástupci kraje. „Nebudeme do toho vstupovat. Pokud vím, tak o to ani nikdo nepožádal,“ uvedl krajský radní Miloš Šifalda, který se věnuje školství.