V bývalé hornické obci se slavilo už od pátku. Zábavnou tečku za oslavami zajistilo včerejší country odpoledne. reportáž ,,Áďo, já tam nejdu. Co když se ten býk utrhne a nabere nás na rohy?“ vzpírala se šestiletá holčička. Sebevědomější kamarádka Adriana se jen ušklíbla. ,,Ale prosím tě. Vždyť je umělej a jenom se točí. Už jsem ho viděla v televizní reklamě. Ničeho se neboj,“ zlobila se na bojácnou spolužačku slečinka s kudrnatými blonďatými vlásky a přiléhavým příjmením – Zlatovlásková.

Děvčata netrpělivě přešlapovala ve frontě na rodeového býka, který poutal největší pozornost na westernovém kolbišti pod rosickým zámkem. Oblíbenou zábavu kovbojů do Rosic přivezl Petr Faltýnek ze Skalky u Prostějova. „Výroba rodeového býka stojí téměř půl milionu korun a musí splňovat velmi přísná kritéria,“ uklidňuje rodiče Faltýnek.

Rosickým umožnil vyzkoušet si šikovnost na býku, kterých se používá bezpočet i na amerických rodeových show. ,,Prvního jsme přivezli z Ameriky a pak už jsme si je vyráběli sami. Je to vážně divoké zvíře. Má deset rychlostí a ani profesionál se na něm při té nejvyšší neudrží,“ usmívá se provozovatel atrakce. Nejlepší jezdci jsou podle Faltýnka děti. Ničeho se nebojí a hlavně jsou uvolněné. Rozhodně jim ale nepouští býka na nejvyšší rychlost, ale bedlivě ji přizpůsobuje každému.

,,Mami, já chci ještě,“ ozývá se ze všech stran. Děti se vžily do rolí ostřílených honáků a o býka se doslova perou. Kolbiště zalité sluncem připomíná rodeovou arénu v Texasu. Bez kovbojských písní a řehtání koní by však iluze Divokého západu nebyla dokonalá. Organizátoři proto pozvali do Rosic i nejlepší českou jezdkyni ve westernovém ježdění Veroniku Žákovou z ranče v Zálesné Zhoři na Brněnsku. Patnáctiletá slečna předvádí divákům se svou kobylkou Jessie dokonalou souhru mezi jezdcem a koněm.

,,Kůň musí být maximálně ovladatelný a obratný. Jezdím každý den,“ vypráví drobná dívka. Společně s dalšími jezdkyněmi ukazuje návštěvníkům, že i koně můžou poslouchat jako psi. Zvířata se pod vedením stylově oblečených dívek otáčí na místě, cválají mezi tyčemi nebo přechází přes dřevěnou podlážku, které se normálně bojí. Koně ale nejsou jen na dívání, kdo chce, může se na nich svézt.

Country odpoledne se v Rosicích konalo už potřetí a zájem diváků byl mimořádný. Malým kovbojům zatleskal i starosta Rosic Petr Klíma. Nakonec, podobal se hlavnímu hrdinovi z legendárního westernu Sedm statečných Yulu Brynnerovi. Jenom ten stylový klobouk mu včera chyběl.