VYBERTE SI REGION

Rostoucí zájem o biopotraviny: prodejen s nimi přibývá, nepřežijí ale všechny

Brno - Nejistota, jaké je opravdu složení potravin, odkud jídlo pochází a jak se vypěstovalo. To jsou nejčastější důvody, které přivádí čím dál víc lidí do obchodů s takzvanými biopotravinami. Produkty pěstované většinou na ekologických farmách bez použití umělých chemických látek či pesticidů získávají u Brňanů stále větší oblibu. Září bylo dokonce vyhlášené měsícem biopotravin. Přibývá i specializovaných prodejen. V Brně je jich kolem dvacítky. Ale ne všechny mají šanci vydržet.

21.9.2015 22
SDÍLEJ:

Prodejny Sklizeno Foto: archiv podniku

„Rychle se zvyšuje zájem spotřebitelů, na což reagují výrobci i obchodníci. Vzniká čím dál víc obchodů, některé proto nemohou přežít," upozornil správce jihomoravského centra Svazu ekologických zemědělců Pro-bio Petr David.

Podle něj je například centrum města obchody přesycené. „Vždy záleží na umístění prodejny. Někde jsou obchody tak blízko u sebe, že se prostě nemohou uživit. Pokud by je ale majitelé otevřeli mimo centrum v jiné městské části, určitě by měly šanci," dodal.

Odborníci vidí právě v biopotravinách budoucnost stravování. Patří totiž podle nich k nejkvalitnějšímu zboží na trhu. „Když si koupíte jídlo v takto zaměřeném obchodě, máte určitou garanci, že jsou potraviny kvalitní, protože se věnuje zvláštní péče jejich výrobě i pěstování. Sortiment je navíc velmi bohatý," objasnila mluvčí řetězce Sklizeno Adéla Flejšarová.

biopotraviny
- jsou vyrobené jen z rostlin, živočichů a jejich produktů
- pochází z ekologických farem
- při jejich pěstování se nepoužívají žádné chemické látky, umělá hnojiva, ani postřiky

Nabídka obchodů zahrnuje nejrůznější jídlo od bio pečiva až po speciální chipsy. Podle Flejšarové však mají zákazníci nejčastěji zájem o čerstvé suroviny pocházející od regionálních pěstitelů, jako je maso, mléčné výrobky, ovoce a zelenina, nebo přírodní koření. Často je však odradí vysoká cena. „Vždycky se dívám na složení jídla, které nakupuji. Nekoupím si třeba šunku s nižším než devadesátiprocentním obsahem masa. Na to, abych ale chodil jen do prodejen s biopotravinami, nemám dost peněz," potvrdil Brňan Marek Horák.

V současné době jsou nejčastější zákazníci takových obchodů hlavně matky s malými dětmi, ale také alergici či dietáři. „Lidé se víc začínají zajímat o kvalitu než o cenu. Správně pěstované potraviny jim prospějí i zdravotně," tvrdí majitel obchodu Zdravá výživa aneb škopek není všechno Miroslav Trávníček.

Podle dietologů a odborníků na zdravou výživu však biopotraviny celkový zdravotní stav výrazně nezlepší. Vždy totiž záleží na celkové životosprávě. „Nemůžeme říct, že jsou biopotraviny lepší než jiné jídlo. Je na nich dobré, že jejich nákupem lidé vědomě podporují ekologické zemědělství, které nepoužívá chemická hnojiva a nezatěžuje životní prostředí. Nemám ale zkušenosti s viditelnými pozitivními efekty na zdraví, vždy záleží na komplexním jídelníčku i způsobu života člověka," objasnila výživová poradkyně Monika Tělupilová.

I tak ale boom biopotravin trvá. Od srpna letošního roku mohou Brňané dokonce navštívit i speciální restauraci Food Lovers, kterou otevřel v bohunickém obchodním centru Campus Square řetězec Sklizeno. Tamní kuchaři vaří převážně z biopotravin. „Podnik je na pomezí restaurace a bistra. Vaří z kvalitních potravin, které jsou buď bio, nebo pochází přímo od farmářů," vysvětlila Flejšarová.

Podle ní v Brně podobný podnik není.

Autor: Martina Řihánková

Kupujete pravidelně biopotraviny?

ANO

34 %

NE

66 %

Hlasovalo: 195

Anketa byla ukončena

21.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Ples jako Brno 2017 v brněnské Fait Gallery.
81

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Tankodrom? Opravy rozbitých silnic nižších tříd spolknou téměř dvě miliardy

Brněnsko /INFOGRAFIKA/ – Na lepší cestování bez nekonečného nadskakování auta se mohou těšit v okolí Brna. Silničáři se totiž v březnu pustí do oprav osmnácti kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Za spravení sedmi úseků dají 765 milionů korun. Celkem v Jihomoravském kraji investují skoro dvě miliardy.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies