Krajská sociální demokracie má nového předsedu. Stal se jím Zdeněk Dufek z organizace Brno-venkov. Funkci tak po několika letech opustí Václav Božek. Výsledek ukazuje, že strana je stále rozpolcená. Dufek je totiž spolupracovník jihomoravského hejtmana Michala Haška a Božek byl kandidát předsedy strany Bohuslava Sobotky. Dufek na krajské konferenci získal dvaadevadesát hlasů, Božek čtyřiasedmdesát.

Nový krajský šéf chce rozhádané sociální demokraty na jihu Moravy sjednotit. „Byl bych rád, kdyby se situace uklidnila, a kdybychom se věnovali věcem, které trápí obyvatele. Měla by skončit doba, kdy jsme řešili, kdo má kolik hlasů v konkrétním stranickém orgánu. Raději bychom se měli bavit o tom, že stále chybí dálnice do Vídně," řekl Dufek po svém zvolení.

krajské vedení
předseda: Zdeněk Dufek

místopředsedové:
• Pavel Blažík
• Natálie Doffková
• Lubomír Toufar
• Zdeněk Pavlík

Božek Brněnskému deníku Rovnost vyjádření ani nyní neposkytl. Opět nereagoval ani na sms zprávy.

Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky je Božkův konec v krajském vedení ČSSD pokračováním snahy rozbít sociální demokracii. „Tito lidé se měli nějaký čas držet zpátky, protože to, co provedli po volbách, nás velmi poškodilo. Pokud se po několika týdnech hrnou zase do funkcí, tak to straně nepomůže," podotkl Sobotka, který přijel Božka podpořit.

S tím, že rozkol v ČSSD pokračuje, souhlasí i politolog Michal Pink. „Dokud budou Hašek a Sobotka v politice, bude jejich spor pokračovat. Každý představuje jiný pohled na sociálnědemokratickou politiku. Strana tak půjde sjednotit jen těžko," zhodnotil. Podle něj bude únorový celostátní kongres strany vyhrocený.

S Dufkem Hašek už několik let spolupracuje na krajské úrovni. A oba jsou členové organizace Brno-venkov, které Dufek předsedá. „Je to zkušený komunální politik, který přinese novou energii jihomoravské ČSSD v těžkém období před evropskými a komunálními volbami. Budu s ním jako hejtman na tom rád spolupracovat," sdělil po volbě Hašek.

Volbu krajského předsedy okomentoval i Jiří Dienstbier. „Lidé jako Jeroným Tejc, Roman Onderka nebo Michal Hašek by měli projevit alespoň náznak pokory a slušnosti, omluvit se za předchozí jednání, odejít z funkcí a nerozehrávat své mocenské hry," uvedl. Hašek se proti tomu ohradil. „Jiří neumí respektovat jiná rozhodnutí, než která se mu líbí. Tak ale politika ani demokracie nefungují. Je nehorázné zpochybňovat výsledek tajné volby víc než 160 delegátů krajské konference," reagoval.

O post místopředsedy se ucházel i poslanec Jiří Petrů, který po volbách patřil mezi Haškovy kritiky. S výsledkem spokojený nebyl. „Chtěli za každou cenu prosadit svoje lidi. Třeba Vyškov měl svého kandidáta na místopředsedu, ale zvolili někoho jiného, bez okresní nominace. To se nikdy předtím nedělo," upozornil.