Ve stáncích na jihu Moravy i v dalších částech republiky se proto od středečního odpoledne nesmí prodávat tvrdý alkohol. Vláda tak reagovala na množící se otravy metanolem. Jestli stánkaři zákaz dodržují, od středy hlídá jihomoravská policie. „Do čtvrtečního odpoledne jsme zkontrolovali přes pět stovek vytipovaných prodejen," řekla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Zákaz se vztahuje na lihoviny s víc než třiceti procenty alkoholu. Porušení může pro stánkaře skončit vysokou pokutou za maření úředního výkonu. „Zatím jsme v kraji porušení zákazu nezjistili. Kontroly budou pokračovat i v dalších dnech a nocích," dodala Vedrová.

Redaktoři Brněnského deníku Rovnost ve čtvrtek obešli několik stánků, ale u žádného jim alkohol nechtěli prodat. Lihoviny byly nedostatkovým zbožím například na náměstí Svobody v centru Brna. Stánky s občerstvením přichystané na Slavnosti piva měly na tabulích oznámení, že alkohol nevedou. „Nikomu nenaléváme. Čekáme, jak dopadne jednání vlády. Alkohol ale máme z velkoobchodu, takže pokud nám ho vláda povolí prodávat, určitě se k nám nikdo nemusí bát přijít a dát si panáka či grog," konstatoval provozní stánku s občerstvením Michal Staněk.

Vládní instrukce dodrželi i prodejci ve stáncích u hlavního vlakového nádraží. Obyčejně jsou přitom hojně navštěvované zákazníky, kteří se shání právě po alkoholu. „Skoro pořád se ho tu snaží někdo koupit. Mám ale instrukce, abych žádné lihoviny neprodávala," řekla prodavačka, která si nepřála uvést své jméno.

Brněnská pobočka potravinářské inspekce ve čtvrtek zkontrolovala 384 prodejců a u 26 podezřelých lihovin odebrala vzorky. „Výsledky máme zatím u patnácti z nich a všechny jsou v pořádku. V současnosti se kontrolám věnují všichni inspektoři a budou pokračovat i o víkendu, dokud nebezpečí nepomine," řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.