VYBERTE SI REGION

Rum ze stánku? V Brně bez šance

Jižní Morava – Zákaz prodeje tvrdého alkoholu na stáncích, stovky kontrolorů v ulicích a osmnáct ztracených lidských životů. To jsou výsledky šířících se otrav metanolem, které zasáhly Českou republiku. Jen na jihu Moravy kontroloři objevili šestadvacet podezřelých vzorků.

13.9.2012
SDÍLEJ:

Policisté na jižní Moravě zkontrolovali desítky prodejen s tvrdým alkoholem.Foto: DENÍK/ Lubomír Stehlík

Ve stáncích na jihu Moravy i v dalších částech republiky se proto od středečního odpoledne nesmí prodávat tvrdý alkohol. Vláda tak reagovala na množící se otravy metanolem. Jestli stánkaři zákaz dodržují, od středy hlídá jihomoravská policie. „Do čtvrtečního odpoledne jsme zkontrolovali přes pět stovek vytipovaných prodejen," řekla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Zákaz se vztahuje na lihoviny s víc než třiceti procenty alkoholu. Porušení může pro stánkaře skončit vysokou pokutou za maření úředního výkonu. „Zatím jsme v kraji porušení zákazu nezjistili. Kontroly budou pokračovat i v dalších dnech a nocích," dodala Vedrová.

Redaktoři Brněnského deníku Rovnost ve čtvrtek obešli několik stánků, ale u žádného jim alkohol nechtěli prodat. Lihoviny byly nedostatkovým zbožím například na náměstí Svobody v centru Brna. Stánky s občerstvením přichystané na Slavnosti piva měly na tabulích oznámení, že alkohol nevedou. „Nikomu nenaléváme. Čekáme, jak dopadne jednání vlády. Alkohol ale máme z velkoobchodu, takže pokud nám ho vláda povolí prodávat, určitě se k nám nikdo nemusí bát přijít a dát si panáka či grog," konstatoval provozní stánku s občerstvením Michal Staněk.

Vládní instrukce dodrželi i prodejci ve stáncích u hlavního vlakového nádraží. Obyčejně jsou přitom hojně navštěvované zákazníky, kteří se shání právě po alkoholu. „Skoro pořád se ho tu snaží někdo koupit. Mám ale instrukce, abych žádné lihoviny neprodávala," řekla prodavačka, která si nepřála uvést své jméno.

Brněnská pobočka potravinářské inspekce ve čtvrtek zkontrolovala 384 prodejců a u 26 podezřelých lihovin odebrala vzorky. „Výsledky máme zatím u patnácti z nich a všechny jsou v pořádku. V současnosti se kontrolám věnují všichni inspektoři a budou pokračovat i o víkendu, dokud nebezpečí nepomine," řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Autor: Petra Kozlanská

13.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies