„Pokud se tak stane, rozmyslím se ještě, zda si dítě pořídit. Když jsem naposledy rodila, jela jsem v bolestech skoro hodinu do Brna. Chápu, že pokud nastanou větší komplikace, nevyhnu se tomu, ale kvůli úředníkům už tuto hrůzu podstupovat nechci,“ řekla žena z Kyjova, která chce zůstat v anonymitě.

Menší porodnice si případné rušení zatím nechtějí připustit. Ministerstvo zdravotnictví už ale začalo debatovat s odborníky o takzvaných limitech porodů. „Podobný systém funguje ve Francii třicet let. Jeho cílem je, aby v nemocnicích sloužil co nejzkušenější personál. Uvažujeme proto, že nastavíme pro každou nemocnici minimální počet porodů na 800 ročně. To je přibližně dva a půl porodu na den,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

S myšlenkou úředníků ale nesouhlasí lékaři z malých porodnic. Tvrdí, že nejsou žádní amatéři. „Když něco nedělám šestsetkrát za rok, tak to přece neznamená, že to neumím,“ kritizoval uvažování ministerstva například primář gyne-kologicko-porodnického oddělení boskovické nemocnice Jan Machač. Strach ze zrušení místní porodnice nemá. V minulém roce totiž tamní lékaři zvládli přes osm stovek porodů.

Kritérium bohatě splňuje také kyjovská nemocnice s více než tisíci porody ročně. Podobná situace je ve Znojmě a v Břeclavi. „Ze zrušení strach nemáme. Splňujeme limit. Společně s Kyjovem jsme navíc poslední porodnicí na Břeclavsku a Hodonínsku. Před lety skončily porody v Hustopečích i Hodoníně,“ uvedla ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová.

Limity naopak nesplní v Ivančicích na Brněnsku a ve Vyškově, kde se loni nedostali přes šest stovek porodů. „Ministerstvo nás ubezpečilo, že žádné rušení nehrozí,“ uvedl ředitel ivančické nemocnice Jaromír Hrubeš.

Ovšem ve Vyškově se zrušení bojí. „Samozřejmě s tím nesouhlasíme,“ uvedla ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová.

Některé matky už mají jasno. Pokud ministerstvo zruší malé porodnice, zamíří do brněnských nemocnic. „Nic jiného mně asi nezbývá. Když mám cestovat, tak radši už do Brna do velké nemocnice, kde mají specializovanější pracoviště,“ uvedla například Eva Lamáčková z Vyškova.

Brněnské nemocnice ale varují, že nápor rodiček nejspíš nezvládnou. „Utáhneme maximálně dvě stě porodů navíc,“ uvedl primář gyneko-logicko-porodnického oddělení brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Ivan Huvar. Připustil zároveň, že provozování malých porodnic je neekonomické. „Navíc mně připadá logické, že s menším počtem odrozených dětí mají doktoři málo zkušeností,“ sdělil Huvar.

Náporu se naopak neobávají ve Fakultní nemocnici Brno. „Předpokládáme, že ženy, které to k nám mají daleko, zvolí menší nezrušené porodnice než nás,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.


VERONIKA HORÁKOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI