K současné specializaci na akné a nemoc zvanou růžovka, kterou v současnosti trpí asi dvacet procent světové populace, se Rulcová dostala poměrně náhodou. „V osmdesátých letech se zakládala jedna z prvních dermatologických poraden v nemocnici u svaté Anny, kde jsem tehdy pracovala a tuto oblast mi přidělil vedoucí lékař na oddělení," popisuje.

Rulcová začala postupně stále víc informovat veřejnost o nemocech spojených s pletí. „Právě povědomí o růžovce je poměrně nízké. Mnoho lidí si jí často plete s akné. Na rozdíl od něj se ale vyskytuje pouze na obličeji a to v pozdější věku," uvádí Rulcová.

Jak říká, u jedné z jejich nyní již vyléčených pacientek se růžovka projevila až po padesátém roku života. Hlavním spouštěčem nemoci bylo v jejím případě úmrtí v rodině. „Nejčastěji se nemoc projeví ve stresových situacích," tvrdí Rulcová.

Pozor by si ale měli lidé ohrožení nemocí také dát na příliš horké nápoje a nebo na sluneční paprsky. „Sluníčko nás sice krásně hřeje, ale pleti často škodí," zdůrazňuje dermatoložka.

Lékařka už stihla vydat řadu knih na téma kožních nemocí a týdně pořádá několik přednášek pro odbornou i laickou veřejnost, kde s snaží informovat hlavně o možnostech léčby obou nemocí. Nadále k tomu působí v dermatologické poradně.

Rulcová si ráda připomíná pacienty, kteří i díky její léčbě nemoc úspěšně pokořili. „Nejvíce se mi vryl do paměti chlapec, který se kvůli problémům s akné pokusil i o sebevraždu. Po několika měsících léčby začalo akné konečně mizet a na konci našich sezení to byl úplně jiný člověk. Přestal se bát a neustále se usmíval," vzpomíná lékařka.

BARBORA TICHÁ