Tím se řadí například mezi Hořické trubičky, Žatecký chmel nebo Štramberské uši.

Kapr z Pohořelic je specifický místem chovu a podle obchodního náměstka Rybníkářství Pohořelice Pavla Míška i zajímavou chutí. „Je to dáno tím, že žije v mělčích rybnících, kde je teplejší voda a zásaditá půda,“ říká Míšek.

Pohořelický kapr také oproti ostatním dorůstá pomaleji, tři až čtyři roky. „Chování těchto ryb by se dalo s nadsázkou přirovnat k pěstování vína. Dobrá lokalita a kvalitní výživa jsou důležité u obojího,“ podotýká Míšek. Podle něj Češi stále málo jedí ryby a nová známka by mohla jejich větší spotřebě pomoci.

K tomu, aby se mohl Pohořelický kapr chlubit svoji unikátní známkou, museli představitelé rybníkářství vyplnit mnoho žádostí a formulářů a samotná ryba musela projít několika testy kvality.

„Trvalo to dva roky. Žádost jsme podali v květnu v roce 2005 a letos unie značku schválila,“ vysvětluje Míšek. Podobnou ochrannou známku zatím žádný jiný kapr nevyužívá. A ovlivňuje i prodejnost. Od té doby, co má kapr známku, je o něj podle Míška daleko větší zájem. Výhodou známky je také snadnější obchodování v ostatních státech.


Související články: Rybáři na jihu Moravy vytahují sítě