Podle politologa Stanislava Balíka má velké šance na vítězství třeba bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, která je jako nezávislá na kandidátce zelených. V senátu chce využít zkušenosti od soudu. „Zatímco v poslanecké sněmovně jde o politické půtky, senát má nabídnout odborný pohled na zákony," vyjádřila se Wagnerová.

Zkušenosti z dosavadního působení chce v senátu využít i zástupkyně odborů Stanislava Slavíková za sociální demokracii. „Působení v senátu se s činností odborů nekryje. Ostatně bývalý šéf odborů Milan Štěch byl také senátor. Postavení odborů je v této zemi čím dál horší a lidé často nechápou jejich úlohu. Spolupracuji s rakouskými organizacemi a komunikace s politiky je tam úplně jiná. Chci, aby se to podařilo zlepšit i u nás," popsala své plány odborářka.

Svobodova kauza

Senátorské křeslo v letošních volbách obhajuje Richard Svoboda za občanské demokraty. V posledních týdnech musel vysvětlovat své vztahy k budově Nového Semilassa v Králově Poli. V médiích se objevily informace, že v době, kdy byl primátor, zvýhodnil firmu, která pak budovu postavila. „Tuto lež jsem vyvrátil a díky uložení listinných akcií v bance jsem vyvrátil i spekulace o mém podílu ve firmě. Bulvární špína už ale byla vržená. Obávám se, že tato fakta nikoho nikdy nezajímala a zajímat už nebudou," podotkl politik.

Do senátu chtějí proniknout také dva lékaři. První z nich je přednosta onkologické kliniky Rostislav Vyzula. Chce využít své znalosti při přípravě reformy zdravotnictví. „Zdravotní pojišťovny by měly fungovat jako každá jiná firma. Nyní lidé ani nevědí, co mají pojištěné, co je placené, a co ne. Politici hrají na to, že podle ústavy má občas každý nárok na nejmodernější zdravotní péči, která je k dispozici. To si nemohou dovolit ani bohatší státy, než jsme my," řekl Vyzula, který kandiduje za hnutí ANO 2011.

Cílem chirurga a bývalého brněnského náměstka Daniela Rychnovského je sjednocení cen za léky na předpis. „Podobný systém funguje v Německu. Šlo by to zajistit z úrovně ministerstva zdravotnictví. Komora lékárníků zavedení jednotných cen podporuje," sdělil lidovecký kandidát.

Poprvé se o křeslo v horní komoře parlamentu uchází zástupce Pirátské strany Patrik Doležal. Tato strana stále usiluje, aby ji voliči brali seriozně. „Nejde nám jen o neomezené stahování z internetu. Bez reklamy v novinách a na billboardech nás stále někteří lidé vidí jako aktivisty.

Z akademické půdy se do senátu hlásí rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Rais. Kombinování dvou zodpovědných funkcí se nebojí. „Obě zaměstnání se skvěle doplňují," sdělil rektor, kterému funkční období na univerzitě končí rok po senátních volbách.

Přednost má senát

Kombinování dvou funkcí by musel zvládnout i kandidát Národních socialistů LEV 21 Viliam Záthurecký, který kromě senátu kandiduje i jako lídr do krajských voleb. „Jsem odpůrce hromadění funkcí. Pokud se dostanu do senátu a zároveň získám možnost stát se i hejtmanem, přijmu pouze funkci krajského zastupitele," sdělil.

Zlepšit situaci ve středním školství chce ředitel brněnského Gymnázia Matyáše Lercha Petr Kovač. „Mezi mladými lidmi není zájem o učňovské školství. Také mají ve výuce méně praxe a jsou na tom manuálně hůř. Je potřeba pro ně zavést výuční list, aby řemeslo uměli a neučili se nepotřebné teoretické věci," uvedl Kovač.