Náměstek primátora Petr Hladík je spokojený s pozitivními reakcemi. „Web zatím navštívily stovky lidí. Nyní je tam osmatřicet inzerátů, takže několik lidí se už mezi sebou dohodlo,“ sdělil Hladík.

Zájemci o výměnu na webových stránkách popíší, jaký byt hledají a jaký nabízejí. Stránky požadavky porovnají a nabídnou kontakty na vhodné zájemce. Lidé si stáhnou formulář a po jeho vyplnění požádají o výměnu dané městské části. Žádost musí projednat jejich bytová komise a následně rada. Proces trvá zhruba měsíc.

Brňané o této možnosti v současnosti ale moc nevědí. „Zatím jsem o ní neslyšela, ale zdá se mi to jako dobrý nápad,“ řekla Gabriella Jochmanová.

Monika Smetanová už šest let dohlíží na volby jako členka okrskové volební komise.
Za zamčenými dveřmi? Počítání hlasů si navzájem hlídáme, říká členka komise

Radní přitom chtějí, aby o stránkách věděli nájemníci všech současných třiceti tisíc městských bytů. „Informaci jim sdělíme i ve zpravodajích městských částí, pravděpodobně v listopadovém vydání. Navíc jsme požádali správce domů, aby je o tom informovali,“ dodal náměstek.

Webový portál hodnotí kladně i další Brňané. „Myslím, že v jednadvacátém století by mělo všechno být zmodernizované a snadno dostupné z pohodlí domova na webu. Ušetří to spoustu času i nervů,“ uvedl třeba Michal Dražil.

Nová pravidla platná od prvního října zakazují výměnu obecních bytů prostřednictvím realitních kanceláří. „Výměnou obecních bytů jsme se nikdy nezabývali, jelikož to není legální. Některé menší realitní kanceláře tak dělaly přes fiktivní výměny a podobně, ale není to správné. Webu města fandím, protože majitelé obecních bytů před tím žádnou jinou možnost neměli,“ řekl makléř společnosti Real Spektrum Petr Broža.

Makléřka, která se výměnou obecních bytů zabývala a nepřeje si být jmenovaná, ale pochybuje o efektivitě webu. „Nejsem si jistá, jestli magistrát dokáže těmito stránkami nahradit práci několika realitních kanceláří s širokou databází,“ prohlásila.

Stránky si lidé prohlédnou na adrese: https://vymenabytu.brno.cz/vymena/

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ

Ilustrační foto.
Nová strategie bydlení v Brně: město plánuje zákládat bytová družstva