Přípravu novinky potvrdila mluvčí podniku Barbora Lukšová. „Možnost zakoupit předplatné elektronicky budou mít lidé pravděpodobně už od začátku roku 2017," řekla. Podrobnosti ale komentovat nechtěla.

Podle informací Rovnosti může tradiční kupon při kontrolách revizorů nahradit například platební karta. Podle jejího čísla si revizor ověří, že s její pomocí skutečně člověk skutečně jízdné zaplatil.

Do dvou let tak papírové kupony mají vymizet z brněnských tramvají či trolejbusů úplně. „Jsou s nimi problémy. Pokud si někdo například koupí šalinkartu u Českých drah, které je také prodávají, nemá dopravní podnik informace o tom, kdo si kupon koupil," vysvětlil náměstek primátora Martin Ander.

Co se změní?· Od nového roku Brňané za roční plné jízdné zaplatí jen 3325 korun, tedy o třetinu méně než nyní.
· Podmínka je, aby měli trvalé bydliště v Brně a platili zde poplatek za odpad.
· Nově šalinkarty nakoupí na internetu, kde vyplní i formulář, díky kterému jim přijde část peněz zpět.

Elektronickou novinku vítají Brňané. „S ročními šalinkartami je ta obtíž, že si musí člověk sám měnit kupony platnosti. Nejednou se mi už stalo, že jsem je po zakoupení na začátku roku uschoval tak dobře, že jsem je už nenalezl," potvrdil Jan Zbořil.

S nákupem elektronické jízdenky nemají mít problém ani starší zákazníci, kteří nejsou zvyklí na moderní technologie. S koupí jim pomohou přímo na pobočce zaměstnanci dopravního podniku.

Dopravní podnik letos prodal rekordní počet ročních předplatních jízdenek. Na pobočce si je vyzvedlo zhruba třiadvacet tisíc lidí.

Pro příští rok jich zřejmě bude víc, protože spolu se spuštěním internetového obchodu město plánuje také výrazně zlevnit právě roční jízdenku na pouhých 3325 korun. „Už teď se ptají na slevu na přepážkách. Jenže ceny nestanovujeme my, ale magistrát. Nicméně předpokládáme, že na přepážkách budou zákazníci stále platit stejně. A případná sleva jim bude vyměřena zpětně," doplnila mluvčí Lukšová.

Jak již Rovnost informovala, na zpětné vyplacení slevy budou mít nárok jen tí, kteří zaplatí plnou cenu roční předplatní jízdenky.

Podle Andera posledního čtvrt roku nejdéle trvaly právě právní analýzy, kde má město vzít peníze na téměř dvoutisícovou slevu z ročních kuponů. „Podmínit ji placením za komunální odpad je podle nás v pořádku, protože jsou to peníze, které jdou od obyvatel Brna přímo do pokladny města," vysvětlil náměstek.

Již dříve Ander uvedl, že milionové investice se městu nakonec vyplatí. „Každý krok vstříc obyvatelům města znamená, že vydělá i Brno. Někteří lidé, kteří tu již žijí, si sem třeba kvůli jízdnému nechají přepsat trvalé bydliště. Za každého obyvatele má město od státu šestnáct tisíc korun," vysvětlil.

Slevou chce město motivovat i své obyvatele, aby využívali více hromadné dopravy než aut. „Mohlo by to třeba pomoci i zlepšení ovzduší. Je pravda, že spojení v Brně jsou celkem rychlá, na to, jak velké město Brno je," podpořil Zbořil.

Pokud ale nedojde k velkému přesedlání lidí z aut do hromadné dopravy, může být taková motivace zdraví Brňanů, podle Hany Chalupské z Dejchcej Brno, spíše na škodu. „Z měření, která jsme dělali přímo ve vozech hromadné dopravy, vyplývá, že vždy, když je zastávka poblíž nějakého rušného místa, všechny zplodiny, které se do vozu nachytají, pokračují pak dál spolu s cestujícími. Venku jejich koncentraci alespoň částečně snižuje vítr, jež je rozfouká," uvedla.

Podle ní má být zlevnění šalinkaret jen jedno z mnoha opatření pro zdraví Brňanů.