Čtyři roky stará samička rysa kanadského má za sebou dlouhou a náročnou cestu, která trvala přes třicet hodin.

„Nyní se seznamuje s novým prostředí, do výběhu ji pustíme asi za deset dní,“ řekl zoolog Jiří Vítek. Její kolega ve výběhu je o půl roku starší samec.

Rys kanadský je příbuzný rysa ostrovida, který žije i u nás. „Ve způsobu života nejsou velké rozdíly. Ty jsou především ve zbarvení a délce srsti, rys kanadský je o něco menší než jeho euroasijský příbuzný,“ dodal Vítek. Kanadská varianta má až deset centimetrů dlouhou srst a výraznější licousy.

Příbuzenství rysů kanadských a ostrovidů přirovnal Vítek k americkému bizonu a evropskému Zubrovi. Jejich společní předkové kdysi přešli Beringův průliv mezi Asií a Amerikou.

V říjnu loňského roku brněnská ZOO otevřela nový výběh pro rysa kanadského, který má nyní k dispozici pět set metrů čtverečních prostoru. „Velikost výběhu je deset krát větší než doposud, snažíme se aby terén měl charakter kanadského lesa, tedy vývraty, skály a úkryty,“ řekl tehdy vedoucí chovatelského úseku ZOO Brno Petr Číhal.

Rys se živí zajíci, hlodavci, ale i vyšší zvěří, proto také není mezi myslivci oblíben. Většinou číhá v záloze, ze které procházející kořist náhle překvapí. Pokud zabije větší kořist, schová si ji a pak se k ní vrací.

ONDŘEJ PRÁŠIL