Členové takzvané kuličkové mafie si místa u orloje pečlivě hlídají. „Každý den tady stojíme aspoň hodinu předem. Ve dnech, kdy kulička padá častěji, tady strávíme třeba celý den," uvedl sběratel Tomáš Sedlák.

Ostatní zájemci tak nemají šanci suvenýr získat a krátce před jedenáctou se k orloji ani nezkoušejí dostat. „Do Brna jsem přijel poprvé a kamarád mi teprve vysvětluje, jak orloj funguje. Na kuličku bych si rád počkal, ale určitě nanejvýš pět minut," uvedl například Aleš Černý, který sledoval lov kuličky zpovzdálí.

Tři sta za kuličku

Sběračům ale úlovek za dlouhé čekání stojí. Nejen že jde o zajímavé suvenýry, cena každé skleněnky je přes tři sta korun. Jejich prodejem si tak mohou vlastníci i přivydělat.

Ti se ale brání, že o prodej jim nejde. „Kdo  kuličku chce, počká si na ni. My jsme tady každý den a přijde nám to fér," hájí se Marta Šebestíková, která suvenýry rozdává kolegům v práci. Sedlák si kuličky nechává. Doma jich má několik stovek.

K orloji přesto nepustí ani malé děti. Sběratelé přitom musí o místa u jednoho ze čtyř otvorů s ostatními zájemci bojovat. „Těsně před jedenáctou se sem nahrnou lidé, kteří se také snaží kuličku získat, nejhorší jsou právě děti. Ty totiž kuličku často shodí a nemá ji pak nikdo," sdělil Sedlák.

Strážníci nic nezmůžou

Na místo dohlíží i brněnští strážníci. Se stížnostmi lidí, kterým situace vadí, ale nemůžou nic dělat. „Pokud strážníci vidí u orloje někoho opakovaně, a někoho to obtěžuje, mohou je požádat, aby odešli. Jde však spíš jen o slovní dohodu, protože kulička je veřejný majetek a chytit si ji může kdokoli," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. S většími potyčkami se městští policisté u orloje dosud nesetkali. Největší ruch byl u časostroje v prvních dnech provozu.

Velký zájem o kuličky však může pro jeden ze symbolů Brna znamenat nebezpečí. Podle stálých sběračů totiž lidé někdy na orloj šplhají a snaží se kuličku získat dříve, než doputuje k otvorům. „Naštěstí se vandalům orloj nepodařilo poničit. Naopak je znehodnocen například ochranný obal, který hodinový stroj chránil po dobu silvestrovských oslav," uvedla za Technické sítě Brno Jiřina Veselá. Zároveň dodala, že společnost, která chod stroje zajišťuje, nemusela v poslední době řešit stížnosti, že kulička nevypadla.

Zájem o kuličky těší také brněnského primátora Romana Onderku, který je se symbolem náměstí často spojovaný. „Hodinový stroj odkazuje k významným okamžikům dějin našeho města. Proto si myslím, že pro Brňany mohou mít kuličky větší význam než pro turisty. Ze zájmu o ně mám proto radost," uvedl Onderka.

VÍCE ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST

MARTINA HANUŠOVÁ, DAVID ZOUHAR