Čvachtání v bazénech pod širým nebem na brněnských koupalištích je pro letošní rok téměř minulostí. Ve středu ukončí sezonu koupaliště Kraví hora, předposlední otevřený venkovní bazén ve městě. V koupacím biotopu v Brně-jihu se naopak lidé smočí do konce měsíce. „Zavřeme, pokud bude pršet, jinak ale návštěvníky uvítáme až do třicátého září,“ uvedl zástupce ředitele koupaliště David Penč.

Podle něj letos zatím na biotop zavítalo přes třiačtyřicet tisíc lidí, skoro o jedenáct víc, než loni. „Lidé více vyhledávají vodu ke koupání bez chemie. A my jsme podle hygieniků měli čistší vodu než ostatní přírodní koupaliště,“ řekl Penč.

Ilustrační foto.
Muž se ve sklepě při výrobě vína nadýchal oxidu uhličitého. Zemřel

Rekordní sezonu zaznamenala i další koupaliště, i to na Kraví hoře, které končí sezonu ve středu. „Areál navštívilo nejvíce lidí za poslední tři roky, přes 122 tisíc lidí. Pro srovnání, předloni přišlo třiaosmdesát tisíc návštěvníků,“ zmínila mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Podle ní úspěšné sezoně pomohlo horké léto.

Již zavřená jsou koupaliště Riviéra a Zábrdovice, o které se stará společnost Starez-sport. „Sezonu na Riviéře jsme letos mimořádně prodloužili až do devátého září, ovšem návštěvníků přišlo ve srovnání s prázdninami velmi málo,“ poznamenala mluvčí společnosti Michaela Radimská s tím, že ani kdyby počasí koupání přálo, brány už koupaliště neotevřou.

Sezona se ale vydařila. „Riviéra slaví nejlepší sezónu za osm let. Přišlo téměř 167 tisíc lidí, jednou tolik, co loni. Velkou roli hrála rekonstrukce bazénů, stavba skluzavky, tobogánu a vodních atrakcí společně s tropickým srpnovým počasím,“ řekla Radimská. Do Zábrdovic zase dorazilo o čtvrtinu lidí víc než minulé léto, třiačtyřicet tisíc lidí.

Ilustrační foto.
Do kopce vyveze návštěvníky v zoo v budoucnu kolejová lanovka

I milovníci letních kin si na další promítání filmů pod hvězdami musí počkat do příštího roku. Scalní letňák, letní kino na Špilberku či na dvoře radnice Brno-střed už nepromítají.

V teplých zářijových dnech si ale lidé stále v ulicích Brna dopřejí kopečky chladivé zmrzliny. „Prodávat budeme samozřejmě podle vývoje počasí, ale věříme, že vydržíme až do konce září. Definitivně prodej ukončíme, když teplota klesne pod patnáct stupňů,“ řekla provozovatelka cukrárny Tutti Frutti Tereza Snášelová. Cukrárně patří známá autíčka se zmrzlinou Božský kopeček.

Konec letních radovánek

- Po středě v Brně zůstane otevřené jediné letní koupaliště, biotop v Brně-jihu.
- Koupaliště Kraví hora zavírá ve středu.
- Letošní rok byl pro provozovatele koupališť z hlediska návštěvnosti v mnoha případech rekordní.
- V ulicích si lidé stále dopřejí zmrzlinu. Zřejmě až do doby, než teploty klesnou pod patnáct stupňů.