V prvním čtvrtletí letošního roku byla Scala třetí nejnavštěvovanější jednosálové kino v zemi. „Mám z toho radost, ale střízlivou," komentoval výsledky Pernica. Velký zájem podle něj způsobil fakt, že lidé byli na znovuotevřenou Scalu zvědaví. „Navíc zima je divácky nejatraktivnější. Proto si myslím, že počet diváků klesne," sdělil.

Jeho slova potvrzuje studentka Alice Matoušková. „Když je hezky, raději jdu s přáteli ven. Zato přes zimu chodíme do kina docela často," popsala Matoušková.

Budovu si Masarykova univerzita pronajímá od města. „Scala se stává kulturním kinem, univerzita dodržuje smlouvu a nechce po nás další peníze," uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Původně vedení města plánovalo, že prostory škole pronajme za symbolickou částku a univerzita zaplatí opravy. Ukázalo se ale, že zákon neumožňuje škole investovat do budovy, která jí nepatří. Proto platí tržní nájemné necelé dva miliony korun ročně.

Největší hit v kině byl zatím dvojdílný film Nymfomanka. Díky hlasům diváků diváci ve Scale sledovali přímo českou premiéru. „Několikrát za sebou bylo na film vyprodáno. Ale pokud vím, distributoři alespoň do poloviny roku podobný hit nechystají," uvedl Pernica.

Scala se jinak více zaměřuje na artové snímky, například Babovřesky v ní Brňané neuvidí. „Cílíme na poučeného diváka, proto nepočítáme s tím, že budeme mít vždy plný sál," sdělil vedoucí.

Některá ze sedadel v sále jsou přímo adoptovaná. Jde o symbolický způsob, jak lidé podpoří činnost kina. „Už jich adoptovali osmatřicet. Jedna stojí dva tisíce," sdělila mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Fanoušci mohou i přímo darovat peníze. Zatím kinu věnovali téměř 150 tisíc korun.

Diváky chce Scala přes slabší letní sezonu přitáhnout novinkami. „Nejspíš půjde o reprízy filmů za zvýhodněné ceny. Rád bych letos také zavedl ozvěny Karlovarského filmového festivalu," popsal Pernica. Ozvěny jsou zatím jen v Praze a lidé na nich vidí snímky, které promítali na známém festivalu.

Během dne jsou v kinosále přednášky, konference a další programy. V červenci bude sál zaplněný studenty každý den. Přesunuly se tam totiž promoce z auly Právnické fakulty, která se opravuje.