Schody jsou suché, protože dělníci opravují vedlejší popraskanou zeď. „Loni jsme si nechali vypracovat statický posudek. Je nám líto, že rekonstrukce vyšla zrovna na letní dny," podotkl ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala.

Organizace už kvůli schodům dostala několik stížností od lidí. „Vadí jim, že neprotéká voda. Nejčastěji píší, že do Brna přijeli na výlet a na vodní schody se těšili," uvedl Kasala. Lidé se ale proudící vody na schodech dočkají až příští rok v dubnu.

Denisovy sady naposledy dělníci opravovali před jedenácti lety. Práce stály padesát milionů korun. „Tehdy se opravy týkaly i zdi vodních schodů. Dělníci ale postavili novou zeď na základech staré," vysvětlil Kasala. Na reklamaci je podle něj pozdě. „Záruka už vypršela," poznamenal.

Opravou vodních schodů navíc Veřejná zeleň zahájila tříletou rekonstrukci parku. „Vyjde na pět milionů korun. Plánujeme ji rozložit do třech let, abychom ji zvládli zaplatit," upřesnil Kasala. Dělníci postupně opraví altán, hradby a Kapucínské terasy.

V minulých letech správa sadů vodu na schodech pouštěla od dubna do září vždy od osmi hodin ráno do deseti večer. Za den schody proteklo zhruba tisíc litrů vody. „Dvakrát až třikrát schodiště v letních měsících čistíme. Je to potřeba hlavně kvůli vandalům, kteří tam nechávají odpadky," postěžoval si Kasala.

Vandalové řádí ale i jinde. Letos poničili další tři vodní prvky v parcích. „Těsně před spuštěním kašny se sousoším tří andělů v parku Lužánky někdo odmontoval bronzové trysky. Pracujeme na její opravě. Spustíme ji do dvou týdnů," řekl Kasala. Podle mluvčí Magistrátu města Brna Soni Haluzové může oprava stát až sto tisíc korun. „Částku zaplatíme z pojistky," podotkla.

Další poničené kašny jsou v parku Špilberk. „Leží na straně od Husovy ulice. Vandalové zničili hlavně olověný plášť," upřesnil Kasala. Jednu z kašen dělníci opravili, druhá je zatím bez vody. „Za opravu zaplatíme asi 130 tisíc korun. Vše opět pokryje pojištění," upřesnila Haluzová.

Podle Kasaly je nejlepší prevencí parky na noc zamykat. „Například Zahrady pod hradbami ostraha zamyká každý den v sedm hodin večer. Kašnu, která tam stojí, vandalové zatím neponičili," dodal Kasala.

Dodal, že několikrát do roka je zničený i obelisk v Denisových sadech. „Lidé kradou železné koule, které jsou kolem něj na podstavcích. Poslední z ukradených koulí nedávno objevili strážníci u zloděje, který vezl svůj lup do sběrny," připomněl Kasala. Díky zásahu strážníků je škoda jen dva tisíce korun.

Na kašny dohlížejí i brněnští strážníci. „Přes týden jsme zaznamenali kolem dvaceti případů, kdy se v nich lidé koupali. Nejčastěji jde o kašnu na náměstí Svobody nebo o fontánu naproti Janáčkově akademii múzických umění," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Lidé, kteří si v kašně smočí nohy nebo omyjí ruce či obličej, se připomínek strážníků obávat nemusejí. „Rozlišujeme, zda se lidé pouze osvěžují, nebo dělají výtržnosti," dodal Ghanem. Prohřešek většinou řeší domluvou. „Můžeme ale udělit pokutu do tisíce korun," dodal Ghanem.