PROJEKT DENÍKU

Deník Rovnost rozjíždí projekt, díky kterému bude sbírat názory vybraných osobností k aktuálním tématům ve společnosti.

VÍC K TÉMATU PŘÍSPĚVKŮ NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ.

MĚL BY BÝT STAVEBNÍ ZÁKON CO NEJJEDNODUŠŠÍ, ABY STAVBÁM NEBRÁNILY NAPŘÍKLAD STÍŽNOSTI OBČANSKÝCH AKTIVISTŮ?
Občané i firmy si dlouhodobě stěžují, že se povolování staveb v Česku neúměrně dlouho vleče. Ve srovnání třeba s Rakouskem nebo Německem více než dvojnásobně. Zjednodušit a zrychlit celý proces má novela stavebního zákona, kterou zpracovalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Cestou, jak zrychlení dosáhnout, má být sloučení územního a stavebního řízení do řízení společného. Podle ministryně Karly Šlechtové (ANO) by se jejich spojením měl celý administrativní proces zkrátit nejméně o osm až deset měsíců. Cenu za to by měly ale zaplatit ekologická a občanská sdružení a spolky. Na jejich hlas by se totiž při povolovacím procesu neměl brát zřetel tolik jako dosud.

Podle 67,24 % panelistů Deníku Rovnost by stavební zákony měly být co nejjednodušší, aby stavbám nebránily například stížnosti ekologických aktivistů. O opaku je přesvědčeno 32,76 % respondentů. Na tuto otázku odpovídalo 58 lidí.

Co jsou podle vás největší nedostatky v současnosti platného stavebního zákona?
Je nepřehledný, nejednoznačný, příliš komplikovaný a rozděluje stavební řízení na zbytečně mnoho stupňů. Dost velký vliv má na povolování staveb také neodborná veřejnost, která dokáže celý proces prodloužit na dlouhá léta. Není žádná vzácnost, že příprava stavebního projektu kvůli tomu trvá i osm let. 

Je to tak běžné i v jiných státech v Evropě?
Bohužel ne. Patříme mezi země, které mají celé povolovací řízení na nejdelší dobu. Je to ale zároveň také jeden z důvodů, kvůli kterým u nás byty tak zdražují. Zdlouhavá příprava totiž nedovoluje flexibilně reagovat na poptávku na realitním trhu a bytů je tak kvůli tomu nedostatek a proto cena stoupá. 

Stavba Janáčkova kulturního centra v Brně. Ilustrační foto.
Janáčkovo kulturního centrum: půlku má zaplatit stát, schválení dotace ale vázne

Ulehčí podle vás novela stavebního zákona developerským firmám fungování?
Určitě naše podnikání zjednoduší, protože například spojuje dohromady územní a stavební řízení. Doposud byla oddělená. Ze své zkušenosti vím, že to sice nově znamená důkladnější přípravu hned při podání žádosti o stavební povolení, ale věřím, že i přesto se v mnoha případech jedná až o několikaměsíční časovou úsporu. 

Co za nedostatky dosavadního stavebního zákona novela neřeší, přestože by měla?
Do spojeného řízení se nakonec nedostaly vodohospodářské stavby. Tato změna by přitom pomohla posunout sloučení povolovacích procesů ještě o kus dále a zrychlit tak celkovou přípravu.

Budou z novely podle vás více těžit velcí developeři nebo spíše menší stavebníci?
Vyplatí se všem. Menší ocení mírnější požadavky na stavební povolení. Omezení výstavby rodinného domu plochou do 150 metrů čtverečních nebylo příliš opodstatněné. Nezohledňovalo počet pater, ale pouze obytnou plochu. Ta není z hlediska složitosti stavby tak významná. Pro velké profesionální stavitele představuje novela zjednodušení hlavně ve spojeném koordinovaném řízení, kde navíc i šetří čas.

Byty v brněnských Kohoutovicích. Ilustrační foto.
Radní navrhli spodní hranici nájmu. Obecní byty v Brně zdraží