„Jeho stabilizovaný zdravotní stav odvoz do domácí péče umožnil. I v době propuštění ale byl jeho stav beze změny, s okolím nekomunikoval,“ uvedl dnes mluvčí Nemocnice Milosrdných bratří Pavel Gejdoš.

Novodobý otrokář Adam ležel nejprve na ARO v břeclavské nemocnici. Pak se jeho stav zhoršil a začátkem června jej zdravotníci převezli z Břeclavi do Brna. Adam je po mozkové mrtvicí, prodělal zápal plic a nacházel se dokonce ve stádiu klinické smrti.

Sedmasedmdesátiletý muž spolu s manželkou postupně zotročil pět důchodkyň. Vše dělal pod zástěrkou sekty. Důchodkyně mu daly veškerý svůj majetek, vůdce sekty si převod ošetřil notářským zápisem. Muž měl byt v Brně a vinohrad na jihu Moravy, spolu s důchodkyněmi stavěl na okraji Brna vilu, z níž měla být modlitebna.

Zotročené důchodkyně nečetly noviny, nedívaly se na televizi a neposlouchaly rádio. Muž staré ženy živil nejzákladnějšími potravinami, lékaři tvrdí, že strava připomínala koncentrační tábor. Mnohé ženy snášely příkoří dobrovolně, jedna dokonce dvacet let.