V okrese Brno-venkov je zastoupí archeolog Bohuslav Klíma. „Je načase, aby se Morava přestala vnímat jen jako něco, co pouze odkazuje na historii," podotkl.

V brněnském obvodě za stejnou stranu s podporou občanských demokratů kandiduje historik Jiří Pernes. Oba kandidáti se chystají na osobní setkání a debaty s voliči, billboardům se chtějí vyhnout.

Stejnou taktiku zvolil i kandidát sociálních demokratů v brněnském obvodě a starosta Vinohrad Jiří Čejka. Důvody byly ale i jiné, než jen z přesvědčení.

Stejně jako obhajující senátor za sociální demokracii Jan Žaloudík dostal na kampaň méně peněz. „Kvůli sporu strany s advokátem Zdeňkem Altnerem se nám snížil příspěvek na kampaň ze čtyř set tisíc na 350. Problém s tím ale nemám, protože chci svoji kandidaturu opřít hlavně o osobní kontakt s lidmi," vysvětlil.

V Brně chce senátorské křeslo obhájit za lidovce Stanislav Juránek. Současný náměstek hejtmana je tak populární, že v krajských volbách získal nejvíc preferenčních hlasů v celé České republice.

Právě kvůli jeho kandidatuře některé strany boj o senátorské křeslo ve městě rovnou vzdaly. „Je to příliš silná osobnost, navíc se prioritně víc zaměřujeme na venkov. Tam jsou naši voliči," sdělil za Starosty a nezávislé jejich jihomoravský předseda Radomír Pavlíček.

Starostové přitom pro senátní volby mají dlouhodobě uzavřenou koalici s TOP 09. Ta zatím své kandidáty nepředstavila. „Teprve nyní jsme dojednali s dalšími stranami spolupráci, kandidáty a výsledky jednání představíme zítra," sdělil jihomoravský předseda strany Jan Vitula. Brněnský Deník Rovnost už dřív informoval o možném spojenectví strany s Žít Brno.

Předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová by pak v Brně kandidovala do Senátu. Informaci ale zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

Kandidáty už má vybrané například hnutí ANO. V Brně jej bude reprezentovat radní Pavel Staněk, na venkově pouze s podporou ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Podle odborníka z Institutu politického marketingu Karla Komínka by kampaň do Senátu neměli kandidáti podcenit. „Právě v senátních volbách, kde je pravidelně nízká volební účast, je velice důležitá," sdělil. Nejlepší reklama je podle něj dlouhodobá práce pro region. „I pro nové kandidáty platí, že plánování kampaně má začít na přelomu roku, v současnosti by už měli mít vytvořenou strategii a nákup prostoru v médiích," doplnil.

Aktivně kampaň zatím žádný z kandidátů ve dvou obvodech zasahujících do Brna nezahájil. V některých ani tradiční strany zatím o kandidátech nerozhodly. „V Brně-venkově nás požádalo několik jiných stran o podporu kandidáta, musíme ale ještě zvážit, jestli sami nenominujeme vlastního politika," doplnil šéf jihomoravských lidovců Roman Celý.