Nezákonný postup potvrdil mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián. „Investor nevyčkal na vydání příslušných rozhodnutí ke svým žádostem," řekl Burián.

Doplnil, že úředníci už s firmou zahájili správní řízení o odstranění stavby. Výzvu k okamžitému zastavení prací odeslal úřad investorovi i zhotoviteli stavby už před týdnem.

oprava domu
- Funkcionalistická budova z 30. let je v opravě od května.
- Firma Pharmawell tam chce pronajímat ordinace a kanceláře.
- Kvůli správnímu řízení za černou stavbu se plánovaný konec rekonstrukce v lednu 2016 zřejmě posune.
- Rekonstrukce budovy je součást plánů města na kompletní proměnu Mendlova náměstí.

Jenže jak ve čtvrtek zjistila redaktorka přímo na místě, dělníci s prací nepřestali. „O žádném příkazu k zastavení stavby nevím. Nestavíme načerno, na vše máme povolení a s přístavbou jednoho patra pokračujeme podle plánu," tvrdil ředitel Pharmawellu Michal Slávik.

Podle všeho ale nehrozí, že se šesté patro bude bourat. „Podklady předložené k původní žádosti ke schválení stačí, firma jen nepočkala na povolení, které bylo už vlastně nachystané," shrnul Burián. Nicméně za prohřešek podle něj společnosti hrozí pokuta až půl milionu korun.

Zpětné získání povolení ke stavbě umožňuje zákon. „Je to celkem běžná praxe. I během stavby se může stát, že se poruší plán a pak se povolení řeší zpětně. Je vždy na stavebním úřadu, jak to posoudí," konstatovala brněnská advokátka Magdalena Vašinková.

Postup investora vadí politikům z městské části i magistrátu. „Takové jednání působí nepříjemné komplikace pracovníkům stavebního úřadu," zdůraznil radní Brna-středu Petr Bořecký.

Starosta městské části Brno-střed Martin Landa si dokonce myslí, že firma staví načerno schválně. „Projekt bez razítka přece nezačnete stavět, podle mě to udělali úmyslně," prohlásil Landa.

Starosta Brna-středu považuje zákon za příliš benevolentní. „Je to, jakoby si člověk vyřizoval řidičák až potom, co si sedl za volant," uvedl příklad.

Město je ale proti developerům bezmocné. „Vše je v rukou stavebního úřadu," připomněl brněnský náměstek primátora pro územní plánování Martin Ander.

Podle něho by měli úředníci nekompromisně trvat na odstranění nezákonné stavby. „Jinak je to návod na to, jak si udělat ze zákona trhací kalendář," podotkl Ander.

Brňané si teď možná na dokončení rekonstrukce počkají déle. Předpokládaný konec opravy domu je podle původního plánu v lednu příštího roku.

BARBORA KUBOVÁ