Právě výška ale vadí lidem, kteří bydlí v okolí. „Je to příliš vysoká budova. Vůbec se do prostředí zdejší zástavby nehodí," postěžoval si třeba Martin Dobrovolný.

rezidence lužánky
- mrakodrap bude hotový v polovině letošního roku
- jedna část bude mít 16 pater, druhá 8
- v rezidenci bude 95 bytů
- 2 podlaží zaberou kanceláře a obchody
- 3 podzemní patra jsou vyhrazená pro garáže
- v domě bude 160 parkovacích míst

Upozornil tak na to, že nejvyšší domy poblíž jsou desetipatrové. Výjimka je věžák v dolní části blízké Kotlářské ulice. Má jedenáct poschodí.

Podobně na rezidenci Lužánky nahlíží i starosta městské části Brno-střed Martin Landa. „Dům necitlivě narušuje celou zástavbu v Lidické. Převyšuje okolí a působí jako pěst na oko. Divím se, že úřady mohly něco takového povolit. Jen to ukazuje, jak nutně Brno potřebuje hlavního architekta, který něčemu takovému zabrání," uvedl.

Bývalý starosta městské části Libor Šťástka, za jehož vedení projekt dostal zelenou, naopak v minulosti ocenil, že dům přinese do centra víc bytů. „Často se mluví o tom, že střed města je vylidněný. Toto je šance, jak to změnit," konstatoval Šťástka.

Brňanka Martina Novotná nový dům nedaleko parku Lužánky také vítá. „Bytů pro mladé rodiny není nikdy dost," poznamenala žena.

Podle investora budovu, která bude mít v jedné části šestnáct a v druhé osm pater, zaplní byty, obchody a kanceláře. „Vzniknou ve dvou nadzemních podlažích. Hledáme pro ně nájemce. Přejeme si, aby tam otevřely i kavárny," řekl Jaroslav Smrčka z investorské firmy M Rezidence Lužánky. Na kolik peněz stavba mrakodrapu přišla, sdělit nechtěl. V dalších patrech pak postaví pětadevadesát bytů. Prodaná už je asi polovina z nich. „Stojí kolem sedmačtyřiceti tisíc za metr čtvereční," vyčíslil Smrčka. Za dvoupokojový byt tak lidé zaplatí kolem tří a půl milionu.

Analytik Martin Kozub považuje takovou částku za rozumnou. „Starší byty se v Brně prodávají levněji, ale u novostavby není cena přemrštěná," porovnal Kozub.

Architekt Petr Hrůša se domnívá, že má stavba velkou šanci na rychlé obsazení. „Budova, která je vidět, je pro klienty vždy dobrá adresa. Je to psychologie, která na lidi platí. V Lidické jsou různě vysoké domy, i proto tam rezidence vynikne. Navíc jde o dobrou adresu skoro v centru," zdůraznil.