Od soboty, kdy si hru vyzkoušeli první zájemci, se už registrovalo pětačtyřicet týmů a další stále přibývají. Hra je určená pro skupinky po dvou až pěti hráčích. „Lidé s sebou potřebují jen jeden chytrý telefon s internetovým připojením do týmu, doporučujeme s větším displejem, tužku a herní brožuru, kterou získají u nás," vysvětlila mluvčí zoo Brno Monika Brindzáková.

Šifry jsou náročné, takže hra je zatím určená hlavně dospělým. Dětskou verzi chystá zoo spustit už tento víkend. „Hráči by se měli připravit, že jim hra zabere minimálně dvě hodiny," upozornila Brindzáková.

Rekord vytvořil už den po spuštění Pavel Matula, který se svou rodinou šifry pokořil za hodinu a sedmatřicet minut. „S manželkou se šifrování věnujeme už dlouho, takže to pro nás bylo jednoduché. Nechali jsme to hlavně na dětech," uvedl Matula. Hru pochválil, je podle něj pěkně a profesionálně vytvořená.

Dotkni se evoluce pochází z dílny brněnské společnosti Cryptomania. Pět zaměstnanců na ní pracovalo dva měsíce. Dalších sedm ji testovalo. „Vždy se snažíme vychytat všechny nedostatky tak, aby každý úkol měl jen jedno řešení. Když někdo neví, tak může využít pomoci nápovědy," sdělil ředitel Cryptomanie Zbyšek Podhrázský. Vývoj hry stál 120 tisíc korun. Padesát zaplatila městská část Bystrc a sedmdesát tisíc korun magistrát.

TOMÁŠ HAVLÍK