„Příští měsíc určitě začneme s měřením. Bude to vždy v podstatě jednodenní záležitost, ale v různých klimatických podmínkách. Důležité bude i koncové měření po vpuštění aut do tunelů," řekl Brněnskému deníku Rovnost ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Pánek.

Měření provede soukromá společnost a stát bude desetitisíce korun. Výsledky má přinést po prázdninách. „Pokud se pak prokáží současná protihluková opatření jako nedostatečná, postavíme dodatečně další," konstatoval Pánek.

Předseda občanského sdružení Karel Štepaník je se spuštěním měření spokojený. „Bylo jednou z našich podmínek před stažením žaloby, kterou jsme loni podali proti stavebnímu povolení pro tunely. Dalším ústupkem silničářů bylo dodržení schváleného harmonogramu s pevnými termíny úplného dokončení prací. Aby lidé nežili v hluku, prachu a blátě déle, než je nezbytně nutné. Posledním pak odklonění dopravy z Hradecké a její přesunutí do tunelu," vypočetl Štěpaník.

Právě díky dohodě na ústupcích stáhlo loni v listopadu jeho sdružení žalobu proti stavebnímu povolení na stavbu za dvanáct miliard korun. Padla tak hrozba, že soud opět zruší stavební práce nebo i zakáže provoz v tunelech. To se stalo v listopadu roku 2010. Tehdy pražský městský soud vyhověl žalobě z roku 2007 a povolení zrušil. Stavba pak čtvrt roku stála. Na pokutách stavebníkům stát zaplatil desítky milionů korun.

V současnosti stavba tunelů a přilehlých křižovatek finišuje. Hotová Hradecká ulice se otevře v pondělí čtvrtého června, tunely pak během září. Už tuto sobotu je silničáři ukáží na dni otevřených dveří lidem, o týden později je pak dají pro jednu jízdu k dispozici inline bruslařům.

Před stavebníky se ale objevil nový problém. Neznámý vandal útočí na stromy vysazené podél silnice. „Někdo nám od minulého týdne stromy navrtává a do děr napouští jed. To mladé stromky zabíjí. Není to přímo u tunelů, ale podél Hradecké ulice, především u benzinky OMV. Podobný útok jsme až doposud zaznamenali poprvé," výrobní ředitel stavební firmy OHL ŽS Vladimír Macík sdělil Macík.

Škoda podle něj je sedmdesát tisíc korun. „Zničený strom musíme vždy vykopat a zasadit nový," podotkl. Dodal, že stavebníci uvědomili policii. „Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele," řekl Macík.

Podle policejního mluvčího Pavla Švába zatím policisté ještě o podaném oznámení oficiálně nevědí. „Ale určitě se jím budeme zabývat. Ze zákona musíme prošetřit všechna oznámení," řekl Šváb. Pachateli hrozí za poškozování cizí věci pokuta či až rok vězení.

Občanské sdružení Velký městský okruh Brno se od útoků zásadně distancuje. „Nevidím důvod, proč chce někdo výsadbu takto kazit. My naopak o stromy stojíme," řekl Štěpaník.