Podnikatel naposledy jednal se státním podnikem na jaře. „Opakovaně jsme mu vysvětlili důvody našeho zamítavého stanoviska. Celá oblast pravého břehu Brněnské přehrady je již nyní vysoce zatížená rekreanty. Lokalita Chochola je navíc součást posledních zbytků kdysi rozsáhlých lesů oblasti Pohádky máje," poznamenal ředitel krajského ředitelství státního podniku Dalibor Šafařík. Podle něj jsou představitelé státního podniku přesvědčeni, že výstavba sjezdovky v lokalitě u přehrady bude pro lesy v oblasti devastující.

Už před několika měsíci ovšem zástupci podniku avizovali, že jsou ochotni pozemek potřebný na stavbu sjezdovky vyměnit za jiné přibližně šedesátihektarové území. „Podmínka výměny je, aby Brno deklarovalo veřejný zájem na využití této lokality," podotkl Šafařík.

Ski Prigl- podnikatel Pavel Trčala před více než rokem představil plán na vybudování lyžařského areálu na kopci Chochola nad Roklí u Brněnské přehrady
- sjezdovka má být dlouhá přibližně půl kilometru, měly ji doplnit i dětský svah, snowpark a trať pro běžkaře
- potřebný pozemek však stále patří státnímu podniku Lesy České republiky, jehož představitelé se stavbě sjezdovky brání kvůli zásahu do přírody

Trčala se proto kvůli získání podpory za uplynulý rok obrátil na město, Jihomoravský kraj i univerzity. „V boji o sjezdovku se nevzdám. Petici za její vznik už podepsalo více než sedmnáct set lidí. Nyní se snažím získat pozvání do rady Jihomoravského kraje a vyjádření krajského odboru životního prostředí," uvedl podnikatel.

Vyjádření má odbor vydat tento týden. „Stanovisko bude závazné pro stavební úřad," poznamenal krajský mluvčí Jiří Klement. Zda záměr projedná i krajská rada, zatím jasné není.

Vyjádření kraje je také jeden z dokumentů, které Trčala musí předložit sportovní komisi brněnské rady. „Rozhodli jsme se, že vydáme stanovisko až poté, co uvidíme vyjádření všech zainteresovaných orgánů. Jestli bude podpůrné, se nedá odhadnout," poznamenal předseda komise René Novotný. Podotkl přitom, že jemu osobně se ale projekt zamlouvá.

V posledním roce podnikatel kromě dalších stovek podpisů v petici získal i podporu brněnských univerzit. „Členové katedry možnost vzniku sjezdovky v brněnské lokalitě vítají. Studenti by ve sportovním areálu mohli získat pracovní zkušenosti jako sportovní instruktoři," píše v dubnovém vyjádření garant lyžování na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Jan Ondráček.