Kdy areál obnoví provoz, zatím není jasné. „Nemáme kde jezdit, takže lezeme do zavřeného skateparku dírou v plotě. Je to ale na vlastní nebezpečí. Kamarádům se stává, že je vyhánějí policisté. Mě se to zatím nestalo," řekl například hodonínský biker, který má přezdívku Frank.

Hodonínští strážníci jezdí do areálu pravidelně. „Jsme tam několikrát týdně. Zatím jsme ale nikomu nedali pokutu, řešíme to domluvou," potvrdil ředitel hodonínských strážníků Jindřich Vašíček.

Areál je zamknutý a na plotě visí cedule se zákazem vstupu. „Skateboardisté a bikeři ale vždycky plot znovu rozpletou. Varovné nápisy strhají. Musíme je obnovovat skoro každý týden," uvedl ředitel městské společnosti, která má skatepark na starost, Otakar Čajka.

Frank nechápe, proč vedení města zavřelo sportoviště právě teď. „Podle mě to nebylo vůbec nutné. Překážky jsou ve stejném stavu už minimálně pět let," poznamenal mladík.

S tím Čajka nesouhlasí. „Je logické, že prvky jsou stále v horším stavu. Skateboardisté to možná nevidí. Asi se dívají na jiné věci než revizní technik," poznamenal.

Jako náhradu za nevyhovující areál město plánuje stavbu víceúčelového hřiště. „Prostor by využívali skateboardisté, jezdci na akrobatických kolech a inline bruslaři," řekl vedoucí hodonínského odboru rozvoje města Jaroslav Malát. Hřiště má stát na novém místě u rybníku Cigánka. „Propočet projektu se pohybuje řádově v desítkách milionů korun. Peníze na to letos v rozpočtu nemáme, a proto není zatím ani znám termín zahájení stavby," dodal Malát.

Mezitím jezdí někteří milovníci skateboardingu na Slovensko. Do Skalice a do Holíče. „Ale kdybych spadl a ublížil si, tak bych měl problém s pojištěním," popisuje jednu z nevýhod dojíždění Frank.

Problémy mají i skateboardisté v Břeclavi. Do tamního skateparku se sjížděli mladí lidé z okolí i přestože zařízení areálu bylo čtrnáct roků staré. Na konci devadesátých let ho firma postavila bez jakékoliv atestace. „Havarijní technik nařídil místo zavřít. Proto jsme v dubnu nechali překážky raději odvézt," uvedl břeclavský místostarosta Miloš Petrů.

Nicméně radnice o obnovu parku usiluje. Milion korun se pokusila získat z nadačního fondu soukromé firmy. Neuspěla, ale radní plánují podat žádost znovu k jiné společnosti. „Spolupracujeme s mladými lidmi, kteří tam chodili jezdit. Měli možnost říct, jaké překážky, by se jim líbily," sdělil Petrů.

Skateboardisté z Mikulova na Břeclavsku jsou na tom o něco lépe. Jejich park vznikl před čtyřmi lety. I přesto kontroloři našli nedostatky v zabezpečení. „Není to nic katastrofického, park může být normálně otevřený," ujistil místostarosta Mikulova Eduard Kulhavý.

V rozpočtu má město na opravy letos padesát tisíc korun. „Půjde spíše o vylepšení," podotkl Kulhavý.

Původně chtělo vedení města skatepark přestěhovat jinam, kde by bylo více místa. Například, když je v Mikulově vinobraní, musejí překážky posunout, aby nezavazely. Mládeži se ale poloha blízko centra líbí a stěhovat se nechtějí. Proto nakonec radní od plánu upustili.

Skatepark v Boskovicích na Blanensku lidé využívali jen dva roky. Obyvatelé z blízké ulice si na hřiště stěžovali, a proto ho radnice v březnu 2005 zavřela. „Tři překážky jsme půjčili do Blanska, ostatní máme ve skladě," řekl Jaroslav Parma z boskovické radnice.

Naopak blanenskému hřišti se daří. „Využívají ho jak malé děti, které se tam kloužou, tak mládež na skateboardech a freestylových kolech. Jezdí tam i kluci přes dvacet let," podotkla vedoucí tamního nízkoprahového centra pro děti a mládež Helena Kotová.

Členové centra skatepark často využívají. „Před dvěma lety jsme natírali překážky. Tak dvakrát do roka organizujeme úklidy. Také se snažíme děti motivovat, aby se o prostor staraly," vysvětlila Kotová.

Nejvíc areálů pro skateboardisty na jižní Moravě má Brno. Celkem pět. V Bystrci, ve Slatině, v Bohunicích, na Nových sadech a v Židenicích. „Třeba areál v Bystrci je moc pěkný. Ale dva roky od otevření tam už jsou díry od kol a odchlipují se některé plechy," postěžoval si brněnský skateboardista Martin Hub.