Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, chrlická firma požádala o zvýšení kapacity skládky z devíti na víc než sto tisíc tun stavebního a demoličního odpadu. „Zjistili jsme, že v tomto zařízení měli minimálně osmačtyřicet tisíc tun odpadu. Zařízení proto bylo dlouhodobě masivně přeplněné," uvedl ředitel brněnské inspekce životního prostředí Jindřich Mikeš. Podle inspekce společnost také nepravdivě informovala o produkci odpadů.

48 681tun stavebního a demoličního odpadu firma uskladnila. Povolený limit překročila pětkrát.

Majitel firmy se k tomu nevyjádřil. „Nehodlám nic z podnikatelských záměrů zveřejnit," vzkázal Jiří Ulehla. Už dřív se ale vyslovil k limitům množství uskladněného materiálu a označil je jako podhodnocené.

Že firmě Recydo Ulehla jde spíše o dlouhodobé skladování než o recyklaci se obával starosta Chrlic Lukáš Fila. „Pro nás je to dobrá zpráva, že inspekce funguje," oznámil Fila.

Zastupitelstvo městské části se bude firmou zabývat na příštím zasedání. Vzhledem k problémům s evidencí odpadu je podle starosty možné, že krátila daně.

Už v roce 2013 firmě inspektoři udělili sto padesátitisícovou pokutu za stejné prohřešky. Proto tentokrát dostala vyšší pokutu. Inspektoři chtějí společnosti nařídit, aby odstranila odpad, který překračuje limity.