Kdysi to bývala výrobna a sklad nábytku, teď je to už jen zchátralý areál s nevyužívanými budovami. Za pár let se ale konec Staňkovy ulice v brněnském Králově Poli změní k nepoznání a znovu ožije. Brněnská firma má v plánu postavit tam šestipatrový bytový a kancelářský komplex Ponava centrum.

„Chtěli bychom tam vybudovat víceúčelový areál. Jedná se o poměrně velký projekt, ve kterém by měly být hlavně byty a kanceláře doplněné malými obchody a službami jako kadeřnictví, restaurace, kavárny a podobně,“ uvedl Dalibor Lamka ze společnosti Ponava centrum, která stavbu plánuje.

Podle návrhu by měly být v areálu desítky obchodů a kanceláří a zhruba osmdesát bytů. V domech by mělo žít přes sto padesát lidí a další tisícovka by mohla v komplexu najít práci. Architekti mysleli i na parkování, které zajistí dvoupatrové podzemní garáže s kapacitou přes tři sta aut.

Projekt počítá také s připomínkou historie oblasti, ve které Ponava centrum vyroste. Investor totiž nechce zbourat všechny bývalé tovární budovy, ale naopak některé zanechá, opraví a využije je. „Z hlavního vstupu do centra bude navíc jasně vidět na dominantu původní fabriky, kterou je cihlový komín. Ten zůstane zachovaný společně s třípatrovou budovou. Nad ní ještě další dvě patra dostavíme,“ popsal v projektu Martin Kubeš z ateliéru Archix, který areál navrhl.

Kompletní vizualizace Ponava centrum

#nahled|https://g.denik.cz/50/cf/ponava_centrum_vizualizace_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/50/cf/ponava_centrum_vizualizace.jpg|PONAVA CENTRUM. Ve Staňkově ulici v Králově Poli má do konce roku 2012 vyrůst moderní komplex.#

Lidé budou do centra vcházet dveřmi, které najdou mezi ostrými prosklenými konci dvou hlavních budov. Moderní areál doplní zeleň a mezi domy vznikne uzavřené, klidné místo s vodní plochou, lavičkami a dětským hřištěm. „Pokud se vše podaří, bude to poprvé, co se v Brně uskuteční celková přestavba nevyužívaného areálu, takzvaného brownfield,“ doplnil Lamka.

Podle investora však zatím není stoprocentně jisté, zda bude komplex v Králově Poli skutečně stát. „Teprve žádáme o územní rozhodnutí. V této době také nikdo neví, jak se bude vyvíjet situace na trhu,“ upozornil Lamka na současnou světovou hospodářskou krizi, kvůli které se v České republice už mnoho podobných projektů zpomalilo nebo zcela zastavilo. Pro Ponava centrum však stále platí plán dokončení v roce 2012.

Plán víceúčelového komplexu už má za sebou první vítězství. Podpořili ho totiž ekologové. „Projekt jsme schválili, protože životní prostředí ovlivní jen minimálně,“ řekl Stanislav Postbiegl ze společnosti Amec, která na projekt napsala posudek.