Žáci mateřských, základních a středních škol získávali v soutěži body za odevzdání drobného elektroodpadu, televizorů, monitorů a použitých baterií. „Další mohli dostat za splněné úkoly, které se týkaly třídění a recyklace,“ vysvětlila manažerka projektu Recyklohraní Pavla Špringerová.

Za získané body si školy mohly pořídit například učební pomůcky, sportovní potřeby či počítačové vybavení. „Díky úspěchu v soutěži už máme dataprojektor, fotoaparát a tiskárnu,“ řekl učitel vítězné školy Karel Fiala. Aby motivoval žáky ke sběru, slíbil nejaktivnějším dětem vlastnoručně upečený dort.

Kraj skončil třetí

Na druhém místě skončila Základní a mateřská škola Vojkovice na Brněnsku. Děti tam nasbíraly pětatřicet kilogramů elektroodpadu na žáka. Třetí místo patřilo Základní škole Sulíkov na Blanensku. Celkem přinesli žáci na jižní Moravě téměř sto osmdesát tun elektroodpadu.

Soutěž, která je součástí projektu Recyklohraní, vyhlásila společnost Asekol. V republice se jí zúčastnilo přes dva a půl tisíce škol. „To je téměř každá druhá,“ upozornila Špringerová.

V kraji se přihlásilo přes dvě stě sedmdesát škol. „Aktivní účast v soutěži vítám. Můžeme tak vést děti ke správnému nakládání s odpady a tím i k zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Ivo Polák.

V soutěži mezi sebou nezávodili jen žáci jednotlivých škol, ale i kraje. Jihomoravský se stal třetím nejúspěšnějším. Lepších výsledků dosáhly jen školy ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

JANA VONDROVÁ