Tamní škola se po sloučení s další střední školou přestěhovala do Rajhradu na Brněnsku. „Vzácná budova tak bude už třetí zimu úplně opuštěná a dál chátrá," kritizuje bohunický místostarosta Antonín Crha.

Dům je nyní odpojený od energií a není v něm topení. „Dříve se vytápěl z centrální kotelny v areálu. Kotelna je už odpojená a navíc jsou trubky zchátralé," řekl. Údajně do budovy i zatéká. „Opravy odhaduji na patnáct až dvacet milionů korun," uvedl Crha.

O pronájem měla na jaře zájem společnost November Rain, která vlastní sousední část areálu. „Máme s nimi dobré zkušenosti. Letos Bývalá střední zahradnická škola v brněnských Bohunicích.uspořádali hudební festival a je vidět, že mají zájem místo otevřít lidem," myslí si místostarosta.

Firma plánovala do oprav investovat. „Chceme budově vrátit původní funkci, tedy obnovit provoz vzdělávacího, kulturního a společenského centra. Ale od magistrátu jsme nedostali ani odpověď," sdělil jednatel firmy Petr Likuštín.

Pronájem ne

Magistrát však už bývalou školu pronajímat nechce. „Není o ní zájem. Do řízení se přihlásil jen jeden zájemce, který nabídl pouze symbolickou částku," uvedl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil. Proto se město chce památky zbavit. „Původně jsme mysleli, že by se škola dala přestavět třeba na dům s pečovatelskou službou. Mezitím se ale dům stal památkou a už to není možné," vysvětlil Pospíšil.

Zatím ale město školu ke koupi nabídnout nemůže. Ve smlouvě, ve které ji dostalo od kraje, je podmínka, že si ji v příštích patnácti letech ponechá. „V případě, že by město i přesto budovu prodalo, musí kraji zaplatit cenu, kterou za školu dostane," uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.

Dohoda? Zatím v nedohlednu

Jestli se oba úřady dohodnou, zatím není jasné. „Poslali jsme na kraj dopis se žádostí, na kterou zatím nikdo nereagoval," uvedl Pospíšil. Kraji nabízí na oplátku, že jim také povolí předčasně prodat několik školních budov, které na ně magistrát převedl. „Celou záležitost nyní Bývalá střední zahradnická škola v brněnských Bohunicích.analyzujeme. Zatím úřad nerozhodl," uvedla Kapitančiková.

V případě, že se město s krajem domluví, nabídne budovu od Jurkoviče a přilehlý park kupcům ve výběrovém řízení. „Předpokládám, že minimální cena by byla čtrnáct milionů korun. Tuto cenu určil znalec ve svém posudku," řekl Pospíšil.

Plánovaný prodej se nelíbí některým Brňanům. „Bojím se, aby památku soukromý kupec neponičil. Město jako pronajímatel by na to mohlo lépe dohlédnout," myslí si třeba Jan Petrovský z Brna.

Zpočátku byl v budově Český pomologický ústav, kde se odborníci zabývali ovocnářstvím. Postupně se z něj stala střední zahradnická škola. O tom, že stavbu navrhl Jurkovič, odborníci dlouho pochybovali. Na rozdíl od jeho ostatních staveb, je škola umírněnější a nemá tolik typických motivů inspirovaných folklórem. Jeho autorství definitivně potvrdil nález původních plánů před třemi lety.

Bývalá střední zahradnická škola v brněnských Bohunicích.