K zapojení do projektu vyzvali školy zástupci Brna-středu. „Výsledky máme ze základních škol Křídlovická, Antonínská a Husova. Například více než sto šedesát žáků první jmenované školy označilo za velmi nebezpečnou křižovatku Křídlovické a Nádvorní ulice,“ sdělila místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková.

Výsledky ukázaly také, že téměř polovina žáků chodí do školy pěšky. Více než třetina pak dojíždí hromadnou dopravou. „I když to tak ráno nevypadá, rodiče vozí podle průzkumu autem jen asi osmnáct procent žáků,“ upozornila Flamiková.

Za Lužánkami zůstane umělý povrch, na kterém čeští reprezentanti vybojovali stříbrné medaile. Fotografie je ze semifinálového zápasu proti Rumunsku.
Sportovní areál u Lužánek se rozroste. Městu zůstane hřiště na malou kopanou

Špatnou zkušenost mají rodiče například i na Mendlově náměstí. „Do práce cestuji autem, do školy jsme jezdili raději tramvají. Když syn chodil sám, bála jsem se, protože se tam řidiči otáčí v křižovatce,“ sdělila Brňanka Magdaléna Nováková.

Jak bezpečně vysadit dítě řeší také rodiče dětí ze základní školy na Bakalově nábřeží. Tam chtělo město vytvořit zábrany, aby rodiče nemohli vjet na chodník. Zastavení by se ale rodičům ještě více zkomplikovalo. „Dojíždí k nám děti z Brna i okolí. Rodiče často nemají jinou možnost, než se dopravit autem. Pokud jim opatření brání zastavit u školy a zároveň nezaparkují v Polní ulici, je pro ně doprava ještě složitější,“ zhodnotila situaci ředitelka Yveta Gašparcová.

Ilustrační foto.
Auta vjíždějí mezi děti. Školáky na Bakalově nábřeží ohrožuje vyhýbání řidičů

Vedení městské části proto bude situaci s rodiči řešit. „V projektu budeme pokračovat na podzim. Možná vylepšení, která ukáže odborná studie, budeme dále konzultovat,“ dodala Flamiková.

V problematických místech v současnosti na bezpečí dětí dohlíží kromě rodičů i strážníci „Máme vytipované přechody, na dvanácti z nich od půl osmé do osmi ráno jsou naše hlídky. Nebezpečná je pro děti například křižovatka na Kraví hoře,“ informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Kvůli nehodě, při které se pod mostem ve Výstavní ulici zasekl kamion, vyjeli hasiči se speciálním vyprošťovacím autem.
Kamion se zasekl pod mostem. Vyprostili jej hasiči