Včera například děti nešly do základní školy v maloměřické ulici Hamry. „Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu nemocných vyhlašujeme ředitelské volno," sdělila ředitelka školy Karla Havelková. Ve třídách tam totiž chybí téměř třetina dětí. Výuka znovu začne nejdřív v pondělí.

Asi čtvrtina dětí je nemocných i v základní škole v Mutěnicích na Hodonínsku. Ta zatím nezavřela. „Uvažujeme, že bychom na doporučení dětské lékař prodloužili pololetní prázdniny kromě tohoto pátku i na pondělí," upozornila ředitelka Marie Kujová.

Problém mají i mateřinky. Více než sedmapadesát procent dětí onemocnělo chřipkou v mateřské škole v Mikulovicích na Znojemsku. Vedení školy se proto rozhodlo od úterý školku dočasně uzavřít. Doma jsou od středy i studenti znojemské obchodní akademie. Vyhlásili tam týdenní chřipkové prázdniny.

Chřipka nutí zůstat doma na lůžku nejen děti, ale také jejich učitele. Doma se aktuálně léčí například ředitel Základní školy Prokopa Diviše v Příměticích na Znojemsku Daniel Kasan.

Epidemii v kraji vyhlásili hygienici minulý pátek. „Počet nemocných na jižní Moravě přesáhl hranici dvou tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel. Nejvíc nemocných je v Brně a na Brněnsku. Nejméně jich hlásí Blanensko. Nemocné jsou opravdu hlavně školní děti," sdělila vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková.