Zástupci škol i neziskových organizací se sešli na společném jednání v Základní škole Vranovská v brněnských Zábrdovicích. Právě tam je počet sociálně slabých rodin vysoký.

„Jsme ve svízelné situaci. Chodí k nám pouze romští žáci a jiné k sobě nenalákáme. Snažíme se pro tyto děti vytvořit speciální programy, ale žádné extra peníze na to nedostáváme,“ uvedla například ředitelka školy na náměstí 28. října Ludmila Altmannová.

Zástupci škol by proto chtěli posily. „Pomoct by nám mohly také přípravné třídy, kam by děti měly povinnost chodit, než nastoupí do školy,“ navrhla zastupitelka města a předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny Kateřina Dubská.

Lužný s návrhy brněnských ředitelů souhlasí. Na druhou stranu ale připustil, že ministerstvo školství na změny zatím nemá dostatek peněz. „Chceme na tom pracovat. Je potřeba žáky ze sociálně slabých rodin motivovat k učení. Zkusíme navrhnout cenu ministra pro nejšikovnější studenty, která by žákům přispěla na studium,“ uvedl Lužný.

V Brně by od června měla začít působit i Agentura pro sociální začleňování. Ta se bude snažit spojit s neziskovými organizacemi a pracovat na změně zákona o vzdělávání dětí se speciálními potřebami.