Mateřinky, základní i střední školy jsou většinu pracovního týdne plné lidí. V úterý však jejich chodby vyplní pouze ticho. Učitelé téměř všech brněnských škol se totiž zapojí do celostátní stávky a nebudou celý den učit.

Zástupci Českomoravského odborového svazu pracovníků školství jsou s účastí na protestu spokojeni. „Počet stávkujících je úctyhodný. Mám z toho radost. Hlásí se další a další školy,“ uvedla šéfka odboru Růžena Šalomonová.

Učitelé chtějí stávkou vyjádřit svůj nesouhlas s přípravou rozpočtu na příští rok. „Pobuřuje nás zejména to, že se mají zvýšit platy úředníkům na ministerstvu školství až o dva tisíce korun. Učitelé mají dostat navíc jen dvě stovky. Navíc nemáme peníze na školní pomůcky a výbavu pro studenty,“ poukázala rozhořčeně Šalomonová.

Ministerstvo školství ale považuje stávku za neopodstatněnou. „V rozpočtu se na školství v tuto chvíli počítá s více než miliardou korun navíc. Samozřejmě si přejeme kvalitní odměnu pro učitele, ale více se změní až po jmenování nového ministra,“ uvedla Kateřina Bohmová z ministerstva školství.

V Brně bude stávkovat také řada mateřských škol. „Do stávky jdeme, protože doufáme, že když se nás spojí více, můžeme dosáhnout změn,“ myslí si ředitelka líšeňské mateřské školy Radost Zora Syslová.

Rodičům dětí o uzavření školky řekla. „Pracujících maminek máme jen málo. Na úterý si zkrátka musely zajistit hlídání,“ objasnila Syslová.

Přestože rodiče o stávce učitelů věděli předem, některým z nich akce zkomplikovala den. „Museli jsme s manželem zalarmovat babičku, která za naším synem přijede až z Olomouce. Pro nás to není problém, ale mám kamarádky, které si musely vzít kvůli stávce dovolenou,“ řekla například Brňanka Petra Novotná.

Příjemný den čeká na většinu předškoláků, žáků a studentů. „Už jsme se s kamarády ze školy domlouvali na tom, že půjdeme společně ven. Odpoledne si pak asi zahraji něco na počítači,“ popsal své dnešní plány sedmák Petr Urbančík.

Někteří školáci ale přece jen musí do lavic. Jednou ze škol, která bude mít i dnes své dveře otevřené, je Gymnázium na Třídě kapitána Jaroše.

„S množstvím peněz, které se dávají do školství, nesouhlasíme, školy potřebují více. Stávky se ale nezúčastníme. Budeme učit v plném rozsahu,“ dodal ředitel gymnázia Jiří Herman.