VYBERTE SI REGION

Sládek uvaří nové pivo na bývalých jatkách už na podzim

Brno /ANKETA/ – Nový malý pivovar, který bude vařit na bývalých městských jatkách, vznikne na podzim v Brně. Povede jej bývalý generální ředitel Starobrna František Krakeš a spolumajitelem je i bývalý sládek pivovarů Starobrno a Velké Březno Petr Hauskrecht.

14.8.2014 3
SDÍLEJ:

Petr Hauskrecht je pověstný pivními speciály, které úspěšně produkoval ve všech pivovarech, kde působil.Foto: DENÍK/Jan Kratochvíl

Kapacita nového pivovaru bude deset tisíc hektolitrů ročně. „Naší ambicí je rozšíření nabídky na trhu s pivem řemeslně vyráběným klasickým způsobem renomovaným sládkem," poznamenal bez bližších podrobností Krakeš.

Nový pivovar bude provozovat Brněnská pivovarnická společnost, která vznikla loni a ve které jsou Krakeš a Hauskrecht jednateli společně s Pavlem Havlíkem. Pivo budou vařit na bývalých městských jatkách, na kterých část prostor pronajímají firmám Brněnské komunikace.

Ostatní malé pivovary v Brně, kterých v posledních letech rychle přibývá, se konkurence nebojí. „Vznik nových minipivovarů je logický tržní vývoj. Brno je v tom třeba oproti Praze pořád pozadu. Konkurence se nebojím, každý pivovar si své zákazníky najde," věří spolumajitel pivovaru Lucky Bastard Jan Grmela.

Upozornil navíc, že v Brně a na jižní Moravě žádná velká rivalita mezi pivovarníky nepanuje. „Docela se nám daří s ostatními spolupracovat. Pomáháme si třeba s dodáváním některých surovin," informoval. Dodal, že jeho pivovar funguje necelý rok a zatím úspěšně.

Jako konkurenci nevnímá nováčky na trhu ani pivovar Starobrno. „Český pivní trh je velmi rozmanitý a pro nová zajímavá piva je na něm určitě prostor. I proto jsme v letošním roce představili extra chmelený ležák Starobrno Drak, který sklízí velmi pozitivní ohlasy u odborníků i konzumentů. Jsme přesvědčení, že obstojí i tváří v tvář novým konkurenčním produktům," sdělila mluvčí Kateřina Beute.

Dodala, že pro společnost Heineken bude dál pracovat i jejich bývalý sládek Hauskrecht, který bude spolumajitelem nově vzniklého pivovaru. „Sládka u nás v současné době nedělá. Zhruba měsíc už zastává ve firmě pozici ředitele pro inovace a hodláme s ním spolupracovat i nadále," poznamenala Beute.

Brňané vznik nových minipivovarů vítají. „Klidně by jich mohlo být i víc. V Brně se v současné době vaří hlavně ležáky, takže díry k zaplnění dalšími pivy určitě vidím," sdělil student Martin Kratochvíl.

Také Kateřina Potůčková je ráda, že pivovarů přibývá. „Kdyby jich bylo pouze několik, hrozilo by, že kvalita po určitém čase půjde dolů. Takto se nemusím něčeho takového obávat. Každý, kdo bude chtít vařit pivo, to bude muset dělat natolik poctivě, aby si udržel zákazníky," tvrdí Potůčková.

Dodala, že záleží i na cenách, jaké pivovarníci nasadí. „Příliš drahé pivo, I když by bylo sebelepší, si nikdo nekoupí. Myslím, že v Brně chodí do hospod hlavně studenti, a ti by na to prostě neměli peníze," řekla.

Autor: Jana Vondrová

ANKETA

Podporujete vznik nových malých pivovarů?

ANO

94 %

NE

6 %

Hlasovalo: 155     Anketa byla ukončena

14.8.2014 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZUJEME

Ve vlaku na brněnském nádraží se střílelo. U Malé Ameriky cvičily aktivní zálohy

Brno – Posily! Ozbrojený útočník! Výkřiky a výstřely se nesly v sobotu okolím brněnské Malé Ameriky. Ozbrojené zálohy na tamních kolejích trénovaly, jak se chovat při nečekaných situacích, které jejich členy mohou potkat při rutinních konrolách cestujících.

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Betlémské světlo dorazilo do Brna. V neděli si pro něj lidé přijdou na Petrov

Brno – Jihomoravští skauti dovezli v sobotu večer do Brna Betlémské světlo. Do Evropy jej od osmdesátých let vozí letadlem z izraelského města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies