Velký zájem návštěvníků vzbudila výroba zmrzliny pomocí kapalného dusíku. „Do jogurtu s vysokým obsahem tuku nalijeme kapalný dusík, který má minus 180 stupňů. Mícháním a postupným chlazením pak vznikne zmrzlina," popsala postup výroby mluvčí univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Na jiném stanovišti lákaly netradiční druhy ovoce a zeleniny bizarními tvary i barvami. Zatímco lilek nebo fenykl si člověk může běžně koupit v obchodech, sehnat šáchor nebo špagetovou dýni je o poznání větší problém. „Tyto druhy zeleniny a ovoce nejsou tak rozšířené jako dřív. Řada z nich se dnes pěstuje hlavně pro okrasné účely," uvedla studentka na stanovišti.

Zájemci mohli na jednotlivých stanovištích ochutnat třeba oranžové bobule rakytníku řešetlákového nebo lístky pestrobarevných květů. Na výběr měli hned z několika chutí. Jedlé květy totiž mohou být sladké, kyselé i hořké.

Program pro náročnější návštěvníky připravili pracovníci výzkumných laboratoří. Nejvíce pozornosti budily svítící kvantové tečky ve zkumavkách. „Používáme je jako značky pro různá onemocnění. Připevníme je na protilátku, která se nalepí na nádorovou buňku. Díky tomu, že září, můžeme pak buňku sledovat," vysvětlil profesor z Ústavu chemie a biochemie René Kizek.

ZUZANA HOLUBOVÁ