VYBERTE SI REGION

Chřest nalákal do Ivančic jedenáct tisíc lidí. Skoupili ho tři tuny

Ivančice /REPORTÁŽ/ – Dva dospěli a dvě děti, objednává otec vstupenky pro celou svou rodinu na Slavnosti chřestu v Ivančicích. Stejně jako tisíce dalších lidí vyrazili strávit sobotu na oslavu křehké zeleniny.

21.5.2016 AKTUALIZOVÁNO 22.5.2016
SDÍLEJ:

Krásné letní počasí nalákalo do Ivančic na Slavnosti chřestu tisíce lidí. Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Hned za vstupní bránou na návštěvníky útočí všemožné stánky se zbožím, mezi kterými nechybí drobnosti do domácnosti nebo koření. Co ale chybí, jsou různé pouťové stánky s blýskavými cingrlátky a křiklavým oblečením, které by rušily řemeslný vzhled slavností.

Po pár metrech chůze už se návštěvník dostává na hlavní dějiště slavnosti – prostranství mezi stánky jednotlivých restaurací. Sedmička podniků připravuje chřest ve více než dvou desítkách variací.

HOT DOG Z CHŘESTU

Mezi nimi si vybírá i Brňan Jan Ševčík. „Líbí se mi domáckost slavností. Vyzkoušel jsem už například smažený chřest, který ale chutnal úplně stejně jako květák, nepoznal jsem rozdíl. Také jsem měl hot dog s trhaným hovězím a chřestovou omáčkou, který byl hodně neobvyklý, ale moc dobrý," popisuje své zážitky Ševčík, který do Ivančic na slavnosti jezdí už několik let.

Opodál ve frontě k restauračním stánkům postává další návštěvník, Michal Hemala z nedalekých Pohořelic. „Dorazil jsem sem úplně poprvé, zlákali mě kamarádi. Zatím musím říct, že se mi tu líbí. Vyzkoušel jsem například uzenou kachní roládu se zelím z chřestu," svěřuje se Hemala.

Před jedním ze stánků stojí kovový gril, u kterého s rychlostí a přesností výrobního robota kmitá Martin Zvěřina z restaurace La Bouchée. Právě zde totiž připravuje hot dogy, které tak zaujaly Brňana Ševčíka. „Vůbec jsem takový zájem o hot dogy nečekal. Připravili jsme ještě také například chřestový krém na vermutu," povídá mezi odbavováním mnoha objednávek nad tetelícím se teplým vzduchem z grilu.

Komu je v horkém dni příliš teplo a potřebuje posedět ve stínu, může se usadit pod rozložitým party stanem. Využívá toho spousta lidí. Zatímco odpočívají ve stínu, na přilehlém pódiu sledují kuchařskou show v podání Petra Stupky. „Vysvětli divákům a mně, jak se takovýto prach vyrábí?" vyzývá svého pomocníka Stupka. Zrovna totiž představují chřestový prach a vysvětlují jeho užití lidem.

Koho už obklíčení zeleninou a řemeslnými stánky nebaví, může vyrazit například na nádvoří radnice. Pořadatelé sem sezvali desítku regionálních vinařů a takřka dvacet dalších producentů vína ze Znojemska.

ZELENÝ A BÍLÝ

Ještě před odchodem z náměstí nemůže člověk minout jasně označený stánek, kde se prodává chřest. „Máme zelený a bílý chřest. Liší se pěstováním, protože bílý chřest se pěstuje pod černou folií. Chuťově jsou hodně podobné, ale zelený více připomíná hrášek a bílý se musí loupat, což hodně zákazníků odrazuje. Na povrchu má totiž vlákna, která by v jídle vadila," vysvětluje prodejkyně Adéla Rausová.

Dodává, že je na slavnostech zájem o oba druhy přibližně stejný. Zelený chřest je podle ní vhodný především do salátů a do lehčích pokrmů, bílý vynikne v omáčkách a u masa.

Že je o chřest opravdu zájem, potvrzuje i pořadatel Aleš Tureček. „Celkem se povedlo za tři dny slavností prodat přes tři tuny chřestu. I lidí přibylo, odhadujeme návštěvnost kolem jedenácti tisíc lidí, oproti loňsku o dva tisíce víc," vysvětluje Tureček.

Autor: Michal Rapco

21.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Dokončují nové kluziště v Řícmanicích. Dostane ho obec

Brno – Na nové ledové ploše se projedou řícmaničtí zájemci o bruslení už po Novém roce. Plánované kluziště dělníci v současnosti dokončují. Mimo zimní sezonu poslouží prostor jako víceúčelové hřiště pro volejbal, fotbal, badminton, tenis a další sporty.

OBRAZEM: Nejvíce potíží v rozjezdech mají revizoři mezi druhou a třetí ranní

Brno – Až devět set lidí dokáží zkontrolovat revizoři brněnského dopravního podniku při rozsáhlém zátahu v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. Podobné akce dělají přibližně dva až třikrát měsíčně. Naposledy jízdenky cestujících kontrolovali v noci na neděli.

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies