VYBERTE SI REGION

Chřest nalákal do Ivančic jedenáct tisíc lidí. Skoupili ho tři tuny

Ivančice /REPORTÁŽ/ – Dva dospěli a dvě děti, objednává otec vstupenky pro celou svou rodinu na Slavnosti chřestu v Ivančicích. Stejně jako tisíce dalších lidí vyrazili strávit sobotu na oslavu křehké zeleniny.

21.5.2016 AKTUALIZOVÁNO 22.5.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
16 fotografií
Krásné letní počasí nalákalo do Ivančic na Slavnosti chřestu tisíce lidí.

Krásné letní počasí nalákalo do Ivančic na Slavnosti chřestu tisíce lidí. Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Hned za vstupní bránou na návštěvníky útočí všemožné stánky se zbožím, mezi kterými nechybí drobnosti do domácnosti nebo koření. Co ale chybí, jsou různé pouťové stánky s blýskavými cingrlátky a křiklavým oblečením, které by rušily řemeslný vzhled slavností.

Po pár metrech chůze už se návštěvník dostává na hlavní dějiště slavnosti – prostranství mezi stánky jednotlivých restaurací. Sedmička podniků připravuje chřest ve více než dvou desítkách variací.

HOT DOG Z CHŘESTU

Mezi nimi si vybírá i Brňan Jan Ševčík. „Líbí se mi domáckost slavností. Vyzkoušel jsem už například smažený chřest, který ale chutnal úplně stejně jako květák, nepoznal jsem rozdíl. Také jsem měl hot dog s trhaným hovězím a chřestovou omáčkou, který byl hodně neobvyklý, ale moc dobrý," popisuje své zážitky Ševčík, který do Ivančic na slavnosti jezdí už několik let.

Opodál ve frontě k restauračním stánkům postává další návštěvník, Michal Hemala z nedalekých Pohořelic. „Dorazil jsem sem úplně poprvé, zlákali mě kamarádi. Zatím musím říct, že se mi tu líbí. Vyzkoušel jsem například uzenou kachní roládu se zelím z chřestu," svěřuje se Hemala.

Před jedním ze stánků stojí kovový gril, u kterého s rychlostí a přesností výrobního robota kmitá Martin Zvěřina z restaurace La Bouchée. Právě zde totiž připravuje hot dogy, které tak zaujaly Brňana Ševčíka. „Vůbec jsem takový zájem o hot dogy nečekal. Připravili jsme ještě také například chřestový krém na vermutu," povídá mezi odbavováním mnoha objednávek nad tetelícím se teplým vzduchem z grilu.

Komu je v horkém dni příliš teplo a potřebuje posedět ve stínu, může se usadit pod rozložitým party stanem. Využívá toho spousta lidí. Zatímco odpočívají ve stínu, na přilehlém pódiu sledují kuchařskou show v podání Petra Stupky. „Vysvětli divákům a mně, jak se takovýto prach vyrábí?" vyzývá svého pomocníka Stupka. Zrovna totiž představují chřestový prach a vysvětlují jeho užití lidem.

Koho už obklíčení zeleninou a řemeslnými stánky nebaví, může vyrazit například na nádvoří radnice. Pořadatelé sem sezvali desítku regionálních vinařů a takřka dvacet dalších producentů vína ze Znojemska.

ZELENÝ A BÍLÝ

Ještě před odchodem z náměstí nemůže člověk minout jasně označený stánek, kde se prodává chřest. „Máme zelený a bílý chřest. Liší se pěstováním, protože bílý chřest se pěstuje pod černou folií. Chuťově jsou hodně podobné, ale zelený více připomíná hrášek a bílý se musí loupat, což hodně zákazníků odrazuje. Na povrchu má totiž vlákna, která by v jídle vadila," vysvětluje prodejkyně Adéla Rausová.

Dodává, že je na slavnostech zájem o oba druhy přibližně stejný. Zelený chřest je podle ní vhodný především do salátů a do lehčích pokrmů, bílý vynikne v omáčkách a u masa.

Že je o chřest opravdu zájem, potvrzuje i pořadatel Aleš Tureček. „Celkem se povedlo za tři dny slavností prodat přes tři tuny chřestu. I lidí přibylo, odhadujeme návštěvnost kolem jedenácti tisíc lidí, oproti loňsku o dva tisíce víc," vysvětluje Tureček.

Autor: Michal Rapco

21.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hrom do krupice. Domácí nesmüsli. Naložený kapr vedle sledě. Bar 4pokoje je prvním brněnským non-stop podnikem nabízejícím snídaně, obědy i večeře. Mění se jídelníčky, osvětlení, hudba i ceny – vždy podle hodiny, v níž lidé přijdou.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.
10

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Lucie prodělala přeměnu pohlaví, nyní o tom hraje divadlo

Brno – Už v mateřské škole si uvědomovala, že je ženou v mužském těle. Dala se na herectví, ale slýchávala: Musíš být víc hercem! Nakonec se Lucie Brychtová rozhodla k přeměně pohlaví, čímž však ztratila dosavadní herecké postavení. Na jeviště už s transsexuální diagnózou vstoupit nemohla. Rozhodla se tedy vtisknout svému příběhu divadelní tvar a vznikla v evropském kontextu ojedinělá inscenace Jsem žena. Její česká premiéra je ve středu od sedmi hodin večer v Buranteatru.

Stavební společnost OHL ŽS propouští zaměstnance. Řádově desítky lidí

Brno - Brněnská stavební společnost OHL ŽS, který byla v roce 2015 v půlmiliardové ztrátě, propouští zaměstnance. Řádově jde o desítky lidí. Firma zeštíhluje i svoje vedení, od ledna má novou organizační strukturu. Společnost také mění svoji strategii a chce se více zaměřit na tuzemsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies