VYBERTE SI REGION

Slavnosti uzeného: žena si chce postavit vlastní udírnu

Brno – Radši méně uzenin, ale kvalitních. Tím se řídí při svých nákupech devětadvacetiletá Anna Krutová z Brna. Na Slavnostech moravského uzeného, které organizuje, si však etikety podrobně číst nemusí. V sobotu a v neděli na hradě Veveří své výrobky nabízí jen prověření prodejci z Moravy.

8.2.2014
SDÍLEJ:

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Akci začala připravovat už na konci léta. „Ve čtvrtek a pátek jsme už na Veveří dováželi vybavení. Naštěstí jde všechno podle plánu," pochvaluje si Krutová.

Uzenáři budou soutěžit o nejlepší uzené. „Návštěvníci budou obcházet jednotlivé stánky a ochutnávat. Nejchutnějšímu vzorku dají hlas," popisuje organizátorka.

Loni, při prvním ročníku pro ni bylo náročné sehnat poctivé uzenáře. „Všechny jsme museli objet a ověřit si, že nabízí kvalitní výrobky," popisuje Krutová. Lidé tak mají šanci ochutnat i výrobky z malých podniků, které obvykle ve velkých obchodech v Brně neseženou.

Sama se nejvíc těší na fermentované klobásy. „Chci ochutnat i suflé ze zauzených kaštanů. Letošní novinkou je kuchařské vystoupení, kde odborník připraví třeba právě tento dezert," říká Krutová.

Kromě stánků s masovými delikatesami se lidem na jarmarku představí i řemeslníci. „Trh bude pětkrát větší než loni," uvádí žena. Řemeslníci se Krutové ozývali i dopředu a některé musela odmítat.

Toho, že o víkendu meteorologové hlásí déšt, se nebojí. „Loni bylo minus deset a přišlo pět tisíc lidí. Stejný výsledek bych považovala za úspěch," poznamenala Krutová.

Doma s rodinou nikdy neudila, ale jednou by to ráda vyzkoušela. „Plánuji vlastní udírnu. Ale samotný proces uzení je velké umění," myslí si a dodává, že nejtěžší je nechat maso v udírně dost dlouho, když už lákavě voní.

Slavnosti jsou v sobotu od desíti dopoledne do půl páté odpoledne. V neděli program končí už ve tři odpoledne. Vstupenka stojí sto korun, ale děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma.

Autor: Kateřina Foltánková

8.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Dvacet let v UNESCO. Lednicko-valtický areál je světovou pýchou

Břeclavsko – Vzala přítele za ruku a společně vyrazili vstříc procházce parkem u zámku v Lednici na Břeclavsku. Studentka gymnázia Hana Sýkorová se stala jedním z mnoha set tisíců lidí, kteří si pro strávení volného času vybrali Lednicko-valtický areál. „O víkendu v létě bývá plno, ale v listopadovém pátečním dopoledni je to lepší," řekla studentka k obrovskému zájmu turistů o celý areál. Místo s rozlohou přesahující 280 kilometrů čtverečních za posledních dvacet let rozkvetlo. V prosinci 1996 se stalo součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO – organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu.

Kempného přerod. V kádru Jestřábů vévodí statistice hitů

Chicago, Brno – Kariéru v NHL si staví trpělivě od základů. Hokejový obránce Michal Kempný při angažmá v brněnské Kometě či ruském Avangardu Omsk platil za ofenzivního beka. V dresu Chicaga Blackhawks za 22 zápasů získal dvě asistence a snaží se především odvést bezchybně práci směrem dozadu. „Kdyby se hnal za body, nebude to úplně ono. Má jinou úlohu než v Evropě. Soustředí se na obrannou černou práci. V současné chvíli je to správná cesta," pozoruje Štěpán Sokol, komentátor NHL na televizní stanici Nova Sport.

Souboj dopravců začíná. V neděli poprvé vyrazí z Brna do Prahy vlaky RegioJetu

Jižní Morava – Až bude Brňanka Alena Nepilová příště plánovat cestu do Prahy, bude se muset rozhodovat, s kým vůbec pojede. „Jezdím obvykle dvakrát měsíčně. Protože nemám ráda autobusy, byly pro mě vlaky Českých drah jasná volba. Teď ještě nevím, s kým budu jezdit. Určitě vyzkouším i nováčka," zauvažovala Nepilová. Už v neděli na trať mezi Prahou a Brnem totiž kromě Českých drah vyjede také soukromý dopravce RegioJet. Provozovat bude tři páry vlaků. Dva na trase mezi Prahou, Brnem a Bratislavou, jeden místo hlavního města Slovenska obslouží Hodonín a Staré Město na Uherskohradišťsku. Jeden pár přidají i České dráhy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies