Přestože slučování plánoval bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger na leden 2014, nemocnice zatím o budoucnosti nemá informace. „Kvůli politické situaci to zcela stojí, takže nevíme nic," sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Co se bude dít, neví ani Masarykova univerzita, jejíž studenti chodí do nemocnice na výuku. „Nemáme žádné informace o tom, jak se plán vyvíjí. Předpokládáme, že v tuto chvíli to pro ministerstvo není na pořadu dne," vysvětlila mluvčí školy Tereza Fojtová.

Otázka priorit

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo problémy s projednáváním potřebných dokumentů. „Zákon o sloučení již schválila bývalá vláda. Musí jej ještě projednat obě komory parlamentu. Zákon o univerzitních nemocnicích na projednání ve vládě čeká. Kdy a zda vůbec se to stane, je otázkou programových priorit kabinetu," sdělila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Plán sloučit nemocnice oznámil Heger letos v únoru, když po výpovědi ředitele zadlužené Fakultní nemocnice u svaté Anny Petra Košky pověřil jejím vedením ředitele druhé brněnské fakultky Romana Krause. „Sloučení pomůže řešit ekonomické problémy," sdělil tehdy Kraus. Připustil, že to přinese propouštění či rušení některých oddělení nebo jejich částí.

Přeměna na univerzitní nemocnice by pravděpodobně znamenala lepší zázemí pro vědu, výzkum a výuku mediků i studentů nelékařských oborů. „Pomůže to k rychlému převedení nově získaných poznatků do praxe. Do výzkumů se také více zapojí studenti," zdůraznil na jaře prorektor pro rozvoj Masarykovy univerzity Martin Bareš. Škola by navíc získala větší slovo při rozhodování o chodu nemocnice.