Nahoru do ní vedou schody po kterých získala své jméno i ulice, Schodová. Z obou stran ji lemují honosné vily. A na jedné z nich odměřují čas Brnu sluneční hodiny. „Dům původně patřil židovsko-německé rodině. Ta před válkou utekla do Jižní Ameriky. Později dům vystřídal několik majitelů. V roce 1994 prošel dům i hodiny rekonstrukcí,“ uvedl jeho nynější majitel.

Hodiny ukazují čas již od roku 1922. V katalogu Slunečních hodiny v České republice a na Slovensku se uvádí, že v Brně je dokonce dvanáct slunečních hodin v Brně. Astronomové jich rozlišují několik druhů. Tyto patří mezi sluneční hodiny svislé. Těch je naprostá většina. V Brně jsou ale i sluneční hodiny ve tvaru krychle. Ty jsou na Kraví hoře. A nebo vodorovné jako jsou například k vidění v areálu Mendelovy univerzity. Upomínají tak na starodávné časy. Před tisíci lety sloužil k odměřování času pouze kolík zaražený do země. Sluneční hodiny si z této doby něco v sobě uchovávají. Nelpí tak urputně na přesnosti.

„Sluneční hodiny se v letním období předcházejí o jednu hodinu. I v zimě ale může vzniknout odchylka až dvacet minut,“ uvedl astronom Jan Hollan z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. Tento rozdíl jednak způsobuje to, že Brno leží o patnáct stupňů na východ od poledníku, a jednak to, že slunce se na obloze někdy trochu předbíhá a někdy zase opožďuje. Sluneční hodiny zato velmi spolehlivě dokáží přitáhnout pohled každého z kolemjdoucích. Největší předností hodin kromě jednoduchosti je jejich krásné vyvedení.

Snad jednou znovu budou odměřovat hvězdnou hodinu jedné z nejelegantnějších brněnských čtvrtí.