Bílé čáry ohraničující jednotlivá parkovací místa totiž zůstaly nezměněny v opačném směru. „Dívám se po značkách, takže jsem trefil směr. Ale nechápu, proč každé auto stojí v řadě jinak. Někdo se řídí čárami, jiný značkou," divil se řidič Libor Kvapilík. Nové svislé dopravní značky na začátku ulice mají podle předpisů přednost před vodorovnými čárami na silnici. Někteří řidiči se jimi však stále řídí.

Na chybu značení brněnský magistrát upozornila až média. „O problémech jsme se dozvěděli pozdě. Zatím se nám nepodařilo vystopovat, kdo změnu schválil bez přemalování šikmých parkovacích stání," vysvětlil náměstek pro dopravu Matěj Hollan.

Čtěte také: Zmatení řidiči. V ulici u Mahenova divadla jezdí v protisměru

Odbor dopravy situaci začal řešit s vedením Brněnských komunikací. „Vodorovné značení nebylo v původním plánu parkoviště, proto jeho změnu nezahrnoval ani nový projekt. Změnu vodorovného značení nám ale technicky neumožňuje počasí," uvedla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Načasování změny na zimu překvapilo také radnici městské části Brno-střed. „Čekali jsme, že se dopravní úprava změní až na jaře. Realizace v jiném období by byla rozhodně jednodušší," poznamenal dopravní referent Brna-středu Jakub Kutílek.

Kvůli špatnému směru parkování strážníci při běžných kontrolách zatím nikoho nepokutovali. „Od minulého pátku jsme v ulici Za Divadlem řešili celkem sedm dopravních přestupků. Všechny se týkaly nezaplaceného parkování, jiné přestupky hlídky nezaznamenaly," informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

V křižovatce na Malinovského náměstí je po změně hustejší provoz. Problémy zde mají lidé s přecházením. Průjezd je složitý také pro řidiče tramvají. I proto by se okolí nové jednosměrky mohlo ještě mírně obměnit. „Detaily dopravní situace na Malinovského náměstí již řešíme s odborem dopravy," doplnila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

ANNA TIŠNOVSKÁ